Mini market
MUTNE RABOTE U HERCEGOVINI: Radovi još nisu ni počeli, a cijena objekta Granične policije narasla za čak...
Prije 21 min0
Ramazan je, a po tradiciji muslimani u Bosni i Hercegovini i zemljama regije, dnevni post završavaju obrokom iftarom, čiji je gotovo i nezaobilazan dio somun tj. lepina.
Gastro
10. Mar. 2024 10. Mar. 2024
0
Somune, naravno, vole i mnogi drugi, a ako želite sami napraviti somune, onda je ovo odličan recept za vas.
Istina, nije najjednostavniji mogući, ali rezultat su fine i mekane lepinje.
Za tijesto:
1 kg bijelog brašna
50 g svježe germe
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
7,5 dl mlake vode
2 kašičice maslinovog ulja
Za premazivanje:
1 žumance
2 kašike pavlake/vrhnja
Priprema:
1. U brašno izmrviti germu, dodati šećer i so. Mlakom vodom zamijesiti mekano tijesto. Miješati tako, dok pod prstima ne osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati, nakon 5-6 minuta.
2. Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub posude pa lagano okrenite tijesto tako da ulje bude sa svih strana tijesta. Zdjelu u kojoj ste mijesili tijesto, pokriti sa plastičnom folijom i ostaviti na toplom da odstoji. Možete ga staviti u pećnicu na 40 stepeni.
3. Kad je tijesto udvostručilo zapreminu, lagano ga premijesite i ostavite da nadolazi. Ovaj proces obnovite još dva puta.
4. Nakon trećeg puta kada je tijesto uzraslo, istresite ga na brašnom posutu radnu plohu i podijelite na 10 hrpica.
5. Svaku hrpicu tijesta premijesite na brašnu i stavljajte na mekinjama i brašnom posut pleh iz pećnice, naopako okrenut.
6. Nakom 10-tak minuta, tijesto rastanjite tako što šake skupite u pesnicu. Ostavite ga da odstoji još desetak minuta.
7. Nožem napravite mrežu po lepinjama/ somunima, zatim ih premažite sa umućenim žumancetom u koje ste dodali pavlaku/vrhnje. Sada uzeti viljušku i izbosti tijesto. Ostaviti ga da nadolazi pa opet izbosti više puta.
8. Rernu ugrijati na maksimum, u nju staviti pleh (bez lepinja) da se dobro ugrije, a onda nakon što se pleh ugrijao, brzo prebaciti lepinje sa pleha na kojem su nadolazile na vrući pleh u rerni.
9. Lepinje/somune peći 4-5 minuta dok ne nadođu i dok ne dobijte svijetlo smeđu boju, piše Balkanplus.
Prijatno!:)
Mini market
MUTNE RABOTE U HERCEGOVINI: Radovi još nisu ni počeli, a cijena objekta Granične policije narasla za čak...
Prije 21 min0
Društvo
DRAMATIČNO NA JUGU BOSNE I HERCEGOVINE: Vatrogasci odbranili kuće, požar se širi...
Prije 30 min0
Gastro
KONAČNO PETAK: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
Prije 36 min0
Zdravlje
VAŽNO OTKRIĆE: Stručnjaci otkrili tajnu bolesti kod koje gripa može uzrokovati paralizu...
Prije 46 min0
Gastro
TURISTI VOLE OVO BALKANSKO JELO, A ČOVJEK KOJI JE KUHAO ZA TITA GA IZVRIJEĐAO: "Cijeli Jadran smrdi po TOME!"
Prije 9h0
Gastro
POVLAČI SE POPULARNA ČOKOLADICA: Sadrži ono što nije navedeno na deklaraciji; ovo može biti smrtonosno...
16. Jul. 20250
Gastro
BOLJE NEGO IZ PEKARE: Napravite slasne buhtle prema našem receptu i oduševite ukućane...
17. Jul. 20250
Gastro
SAMO PRIPAZITE NA BRAŠNO: Spremite za čas polpete od tikvice i poslužite ih uz laganu salatu sa grčkim jogurtom...
Prije 17h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.