PROVJERENI RECEPT ZA IZVRSTAN RAMAZANSKI SOMUN: Bit će vam potreban 1 kg bijelog brašna

Ramazan je, a po tradiciji muslimani u Bosni i Hercegovini i zemljama regije, dnevni post završavaju obrokom iftarom, čiji je gotovo i nezaobilazan dio somun tj. lepina.

  • Gastro

  • 10. Mar. 2024  10. Mar. 2024

  • 0

Somune, naravno, vole i mnogi drugi, a ako želite sami napraviti somune, onda je ovo odličan recept za vas.

Istina, nije najjednostavniji mogući, ali rezultat su fine i mekane lepinje.

Za tijesto:

1 kg bijelog brašna

50 g svježe germe

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

7,5 dl mlake vode

2 kašičice maslinovog ulja

Za premazivanje:

1 žumance

2 kašike pavlake/vrhnja

Priprema:

1. U brašno izmrviti germu, dodati šećer i so. Mlakom vodom zamijesiti mekano tijesto. Miješati tako, dok pod prstima ne osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati, nakon 5-6 minuta.

2. Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub posude pa lagano okrenite tijesto tako da ulje bude sa svih strana tijesta. Zdjelu u kojoj ste mijesili tijesto, pokriti sa plastičnom folijom i ostaviti na toplom da odstoji. Možete ga staviti u pećnicu na 40 stepeni.

3. Kad je tijesto udvostručilo zapreminu, lagano ga premijesite i ostavite da nadolazi. Ovaj proces obnovite još dva puta.

4. Nakon trećeg puta kada je tijesto uzraslo, istresite ga na brašnom posutu radnu plohu i podijelite na 10 hrpica.

5. Svaku hrpicu tijesta premijesite na brašnu i stavljajte na mekinjama i brašnom posut pleh iz pećnice, naopako okrenut.

6. Nakom 10-tak minuta, tijesto rastanjite tako što šake skupite u pesnicu. Ostavite ga da odstoji još desetak minuta.

7. Nožem napravite mrežu po lepinjama/ somunima, zatim ih premažite sa umućenim žumancetom u koje ste dodali pavlaku/vrhnje. Sada uzeti viljušku i izbosti tijesto. Ostaviti ga da nadolazi pa opet izbosti više puta.

8. Rernu ugrijati na maksimum, u nju staviti pleh (bez lepinja) da se dobro ugrije, a onda nakon što se pleh ugrijao, brzo prebaciti lepinje sa pleha na kojem su nadolazile na vrući pleh u rerni.

9. Lepinje/somune peći 4-5 minuta dok ne nadođu i dok ne dobijte svijetlo smeđu boju, piše Balkanplus. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...