SAMO PRIPAZITE NA BRAŠNO: Spremite za čas polpete od tikvice i poslužite ih uz laganu salatu sa grčkim jogurtom...

Najvažniji korak kod pripreme pohovanih pljeskavica od tikvica je da ih izrendate, a zatim ostavite da puste višak vode. Posolite ih, ostavite u cjediljki 10 do 20 minuta.

  • Gastro

  • 17. Jul. 2025  17. Jul. 2025

  • 0

Za dobre, hrskave na rubovima, sočne u sredini, ne previše masne, ali uvijek ukusne pohovane tikvice (pohovane pljeskavice od tikvica), biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka, malo koncentracije i pažnje prilikom prženja.

Najvažniji korak kod pripreme pohovanih pljeskavica od tikvica je da ih izrendate, a zatim ostavite da puste višak vode. Posolite ih, ostavite u cjediljki 10 do 20 minuta, a zatim ih dodatno iscijedite rukama. Na taj način spriječit ćete da pljeskavice ispadnu mekane i gnjecave.

Sastojci

Pored tikvica, biće vam potrebna jaja, malo brašna i so, a posebnu teksturu dat će dodatak praška za pecivo. On će učiniti da pljeskavice budu lagane i vazdušaste, umjesto teške i zbijene.

Možete koristiti obično bijelo glatko brašno, ali dobra varijanta je i kombinacija bijelog i kukuruznog brašna za zanimljiviju teksturu, ili brašno od leblebije ako želite bezglutensku verziju.

Najprije pomiješajte tikvice sa jajima (na jednu srednju tikvicu ide jedno jaje). Zatim dodajte brašno – ali ne previše. Na jedno jaje, dovoljno je par kašika brašna. Smjesa treba da bude gusta, polu-tečna, ali ne tvrda. Nemojte je previše miješati, kako pljeskavice ne bi bile gumene.

U smjesu možete dodati začinsko bilje po želji, kao i so i biber. Odličan izbor su svježi kopar, peršun, pa čak i nana. Takođe, možete ubaciti rendani sir sa izraženim ukusom ili izmrviti feta sir, dodati izgnječen bijeli luk, mladi luk ili čili pahuljice / ljuspice. Dobar dodatak može biti i rendani mladi krompir ili kratko prodinstani crni luk – oni će pljeskavicama dati poseban šmek.

Prženje

Najhrskavije i najslasnije popečke dobićete prženjem u ulju. Nema potrebe da preterujete – dovoljno je da ulje pokrije dno tiganja, ali ćete ga morati dodavati nakon svake ture. Uvek sačekajte da se ulje dobro zagreje, a kada smesu dodajete kašikom u tiganj, oko nje bi odmah trebalo da počnu da se pojavljuju mehurići. Pecite po 2–3 minuta sa svake strane i nemojte ih prerano okretati, neka dobiju lijepu zlatnu boju.

Na kraju, prebacite pohovane pljeskavice od tikvica na papirni ubrus da upije višak masnoće. Prilog po želji – pirinač, heljdu, proso, ili neku finu, kremastu salatu od krastavaca.

Prijedlog – umak na bazi grčkog jogurta. Potreban vam je grčki jogurt, malo kopra, so, biber, maslinovo ulje, izgnječen bijeli luk i sok od limuna (može i malo rendane korice). Sve sastojke izmješajte, rashladite i poslužite uz tople pljeskavice od tikvica.

To je to – imate idealnu letnju večeru poslije dana provedenog na plaži ili brzinski ručak koji možete pojesti i „s nogu“, piše Dobra hrana / Jutarnji.hr.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...