OVAJ PUT NEŠTO SKROMNIJI: Amerika šalje novi paket pomoći Ukrajini

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da sredstva dolaze iz neočekivanih ušteda u ugovorima s Pentagonom te da će se koristiti za topničke granate i streljivo za sisteme HIMARS.

  • Svijet

  • 12. Mar. 2024  

  • 0

SAD će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 300 miliona dolara, priopćila je danas administracija predsjednika Joea Bidena, što je prvi takav potez u više mjeseci dok su dodatna sredstva za Kijev blokirana u Kongresu zbog republikanskih čelnika, prenosi Hina.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da sredstva dolaze iz neočekivanih ušteda u ugovorima s Pentagonom te da će se koristiti za topničke granate i streljivo za sisteme HIMARS.

"To nije ni blizu dovoljno da zadovolji potrebe Ukrajine na bojnom polju i neće spriječiti da Ukrajina ostane bez streljiva", rekao je Sullivan, dodajući da bi streljivo moglo biti od pomoći samo nekoliko tjedana.

Predsjednik Joe Biden podržava Ukrajinu od početka ruske invazije u februaru 2022., dok njegov najizgledniji suparnik na predsjedničkim izborima u novembru, Donald Trump, ima više izolacionističko stajalište.

Zastupnički dom je pod pritiskom odobriti veliki paket pomoći za Ukrajinu, Izrael i Indo-Pacifik u vrijednosti od 95 milijardi dolara.

I dok je Senat dao zeleno svijetlo, predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson opire se da taj prijedlog zakona stavi na glasanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...