KINEZI IZAZVALI POTRES NA SVJETSKOM TRŽIŠTU: Cijene bakra na najvišim razinama u 11 mjeseci, najveću štetu će imati...

Zalihe bakra u skladištima koje prati SHFE naglo su porasle na 239.245 tona 8. marta s 30.905 tona na početku godine.

  • Ekonomija

  • 14. Mar. 2024  

  • 0

Cijene bakra skočile su u srijedu na najvišu razinu u jedanaest mjeseci nakon što su kineske talionice, koje prerađuju polovicu svjetskog iskopanog bakra, dogovorile zajedničko smanjenje proizvodnje.

Referentni tromjesečni bakar na Londonskoj berzi metala (LME) dosegao je 8.799 dolara po metričkoj toni, najviše od februara 2023. Zadnji put se trgovalo za 1,6% više na 8.790 dolara u 10:55 GMT.

Bakar za isporuku u maju porastao je na tržištu Comex u New Yorku, dosegnuvši 4,06 USD po funti (8.932 USD po toni), što je 3,3% više u usporedbi sa zatvaranjem u utorak.

Rast je započeo na Šangajskoj berzi terminskih ugovora (SHFE), gdje je bakar dosegao najvišu dvogodišnju cijenu od 70.460 juana (9.796 USD) po toni.

Najveće kineske talionice bakra sastale su se u srijedu u Pekingu, dogovorivši simbolično smanjenje proizvodnje koja stvara gubitke, bez navođenja količina i vremena.

"To je odgovor na trzaj koljena da se požuri. Interes za SHFE je porastao odmah nakon objave smanjenja proizvodnje u Kini", rekao je trgovac. “Ko će priznati da je prvi postao neprofitabilan?”

Nestašice su dovele do intenziviranja konkurencije za iskopane bakrene koncentrate, uzrokujući nagli pad prihoda za talionice na razine desetljeća niske.

"No, važno je napomenuti da postoji oko 1,7 miliona tona godišnje novih projekata talionica u bivšoj Kini za koje se očekuje da će biti uključeni u drugoj polovici, što će staviti veći pritisak na globalnu opskrbu koncentratom", rekao je Brian Peng, analitičar bakra savjetovanja CRU.

U prva dva mjeseca ove godine nije radilo više svjetskih talionica bakra nego u istom razdoblju lani, uglavnom zbog kineske neaktivnosti, pokazali su podaci satelitskog nadzora metaloprerađivačkih pogona.

Međutim, više cijene bakra mogle bi dodatno oslabiti potražnju u najvećoj potrošačkoj Kini, kao što se može vidjeti u zalihama.

Zalihe bakra u skladištima koje prati SHFE naglo su porasle na 239.245 tona 8. marta s 30.905 tona na početku godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...