OČAJ U DODIKOVIM REDOVIMA ZBOG NOVIH AMERIČKIH SANKCIJA: „Neka uvedu sankcije Zlatku Lagumdžiji, biskupu Komarici i svim muftijama…“

Sankcije su uvedene zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma.

  • Mini market

  • 14. Mar. 2024  

  • 2

Zbog organiziovanja proslave neustavnog 9. januara, američko ministarstvo financija uvelo je sankcije generalnom sekretaru i savjetnici predsjednika Republike Srpske Јeleni Pajić Baštinac i Branislavu Okuki i predsjedavajućoj Vijeća naroda RS Srebrenki Golić.

Sankcije su uvedene zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma. Navodi se da su organizacijom i provođenjem ceremonije obilježavanja Dana Republike Srpske, doprinijeli nastojanjima predsjednika Republike Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost BiH.

Vijest da su im uvedene američke sankcije, zatekla ih je na službenom putu u Beču gdje bi trebalo da prisustvuju diplomatskoj akademiji i govore o evropskom putu.

- Što pokazuje namjeru aktuelne američke administracije da sve ono što mi pozitivno radimo na putu EU i uopšte napretku BiH, odbija se o glavu Republici Srpskoj, i ujedno šalje poruka, možda i nama i Evropi da sa nama se ne treba surađivati, navela je Pajić Baštinac.

- Ove sankcije su samo dokaz da sam na pravoj strani zajedno sa svojim narodom, kojeg predvodi predsjednik Dodik, i još više sam spreman da sa svim svojim prijateljima i saradnicima branimo Srpsku od ataka bjelosvjetskih mešetara, dodao je Okuka.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS, Srebrenka Golić američke sankcije vidi kao nastavak progona demokratski izabranih predstavnika. Poručuje da će uvijek ponosno učestvovati u organizaciji obilježavanja 9. januara, Dana Republike.

- Neka sankcionišu, mi u Srpskoj imamo svoj put. Prisustvovala sam Organizacionom odboru za proslavu Dana Republike ove godine. Prisustvovala sam i prošlih godina kao potpredsjednik Vlade. Prisustvovaću i narednih godina, poručila je Golić.

- Ovo je čisto politički i progon nema veze sa pravosuđem, prema ljudima koji možda nisu ni saobraćajni prekršaj prekršili. Kad je već tako trebali bi da sankcionišu i bivšeg američkog ambasadora koji je dolazio na 9. januar da i njemu ukinu žiro račune, isto tako Zlatko Lagumdžija koji je sad trenutno u Vašingtonu ambasador i on je dolazio na 9 januar i po tome bi trebalo da mu uvedu sankcije. I biskupu Komarici skoro svim muftijama koji su dolazili, dok njima nije palo na pamet da problematizuju 9. januar, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Spisak sankcionisanih u narednim danima, mjesecima, ne sumnjaju poslanici Parlamenta Srpske, biće još duži.

- Ovo je poruka svima nama pojedinačno ukoliko se borite za ono za šta vas je narod birao ukoliko se borite za interese srpskog naroda vrlo vjerovatno možete očekivati ovakve stvari - naveo je Mladen Ilić, poslanik SNSD-a

- To je sramota, naš narod je kroz istoriju prošao mnoge teške trenutke proći će i ovo zlo siguran sam. Vjerovatno će se ovo zlo u narednim mjesecima nastaviti i dalje, ali mi ne smijemo odustati od naseg puta - rekao je Borivoj Obradović, poslanik SNSD-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...