NOĆNA MORA ZA KOMPANIJU IZ LAKTAŠA: Pojedine banke ugasile račune Integral Inženjeringu

Noćna mora za kompaniju koja je trenutno angažovana na 11 projekata u BiH, Srbiji i Hrvatskoj

  • Ekonomija

  • 06. Apr. 2024  

  • 0

Pojedine banke već su zatvorile račune kompaniji Integral Inženjering, a druge su najavile tu mogućnost, potvrdili su iz kompanije sa sjedištem u Laktašima.

U pisanom odgovoru Glasu Amerike naveli su da su još prošle godine, nakon smrti osnivača Slobodana Stankovića, zatražili od Ministarstva finansija SAD-a da ih uklone sa liste sankcionisanih, ali da se to još nije dogodilo.

Objašnjavaju kako su trenutno angažovani na 11 projekata u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

- Mreža korisnika naših usluga, podugovarača, dobavljača roba, pružalaca usluga i slično uključuje oko 900 pravnih lica, od čega više od 500 iz cijele Bosne i Hercegovine sa više od 10.000 direktno angažovanih radnika, rekli su u kompaniji.

Aktuelni su projekti poput izgradnje autoputa Rača - Bijeljina, te izgradnje brze ceste Okučani - granica BiH, a za što su Hrvatske autoceste odbrale Integral Inženjering.

Ova građevinska firma suočena je sa problemima u poslovanju zbog, kako je obrazloženo u odluci o sankcijama iz 2022, bliskosti njenog vlasnika Slobodana Stankovića sa Dodikom.

-I Stanković i Integral dovode se u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS-u zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu RS-a, stoji u odluci o sankcijama.

Prije više od deceniju, Integral Inženjering i Dodik našli su se pod istragom zbog zloupotrebe položaja i drugih krivičnih djela. Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), istragu je prvobitno otvorilo Tužilaštvo BiH nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 2009. podnijela izvještaj o zloupotrebi položaja, pranju novca i poreskoj utaji protiv Dodika i niza funkcionera, kao i protiv Stankovića i njegove supruge.

Prema izvještaju SIPA-e, budžet RS-a bio je oštećen za oko 115 miliona KM. Tužilaštvo BiH je razdvojilo predmet i dio poslalo tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS-a.

U konačnici, entitetski tužioci, kako su objasnili, usljed nedostatka dokaza obustavili su istragu protiv Dodika i još šest tadašnjih funkcionera zbog sumnje da su Integral Inženjering stavljali u povlašten položaj kod izgradnje zgrada Vlade RS-a i RTRS-a, te dionice autoputa Gradiška – Banja Luka, prenio je tada CIN. Državno tužilaštvo nikad nije ni podizalo optužnicu.

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović u izjavi za RTRS, nakon što su banke krenule gasiti račune sankcionisanim osobama i subjektima, rekla je: - Nama je jako veliki problem sa Integralom. To je naša najbolja i najveća kompanija u Republici Srpskoj koja se bavi izgradnjom puteva i tom niskogradnjom”.

Ekonomski stučnjak Faruk Hadžić kazao je da ako SAD nastave sa sankcijama na dosadašnji način "to će praktički značiti gašenje Integral Inženjeringa".

Integral Inženjering a.d. Laktaši, kako je naziv društva, čini i pet članica društva: Poslovna jedinica Integral Banja Luka, Poslovna jedinica Integral Sarajevo, Ogranak Integral Inženjering Niš, Integral Inženjering d.o.o. Beograd i Integral Inženjering a.d. - Podružnica Zabok za građenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...