"SRBIJA NIKADA NEĆE U EU": Desilo se čudo, Vučić je prvi put rekao istinu o SNS vlasti

Na nedavnim konsultacijama sa predstavnicima poslaničkih grupa, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, kako kaže Aleksandar Pavić iz koalicije “Mi, glas iz naroda” rekao da nam Evropska unija više neće otvarati pregovaračka poglavlja, te da nikada nećemo postati punopravna članica.

  • Regija

  • 14. Mar. 2024  14. Mar. 2024

Narodni poslanik grupe “Mi-Glas iz naroda” Aleksandar Pavić izjavio je da mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Srbija nikada neće postati članica Evropske unije. Zapravo je rekao ono što je većini građana ove države odavno jasno, da smo od evropskog puta uveliko odustali. Zapravo, idemo u rikverc, bežeći od demokratije, vladavine prava, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, na posletku rešavanja kosovskog pitanja. Razlika je samo u tome da ne beži Srbija od toga, već beži Srbija na čelu sa Srpskom naprednom strankom, piše Nova.rs.

Na nedavnim konsultacijama sa predstavnicima poslaničkih grupa, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, kako kaže Aleksandar Pavić iz koalicije “Mi, glas iz naroda” rekao da nam Evropska unija više neće otvarati pregovaračka poglavlja, te da nikada nećemo postati punopravna članica.

“Postavio sam jedno pitanje kada sam bio na konsultacijama. Sa mnom su bili Branko Lukić i Gordana Koljević. Postavili smo pitanje šta ako u Poglavlje 35 bude ugrađeno da mora da se sprovede francusko-nemački sporazum. Odgovor je bio da verovatno neće biti u tom obliku, a ako i bude na neki način ubačeno, to ne pravi razliku jer više neće da nam otvaraju poglavlja i da nećemo ući u EU. Ja mislim da je važno da se to čuje. Takve stvari zaustavljaju evropski put”, izjavio je Pavić u emisiji “Slavija info” na Jutjubu.

Demantija nije bilo.

Dalje smo od EU nego na početku pregovora

Ovim povodom, Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže da aktuelna vlast odavno suštinski ne radi po pitanju ulaska u Evropsku uniju.

“Štaviše, krenuli smo u potpuno suprotnom smeru, moguće je da je vlast procenila da im se to više uopšte ne isplati. U međuvremenu smo ispunjavali neke lako dostižne ciljeve, a one teže reforme smo samo odlagali, ostavljali za kasnije. Pokušavali smo i da ”zamaskiramo” neke stvari, pa recimo nismo uveli sankcije Rusije, ali redovno šaljemo naše vojnike u mirovne misije. Više nego neke zemlje članice”, kaže Međak za novine “Nova”.

Zato smo danas dalje od EU nego u trenutku kad smo počeli pregovore.

“Na počeku tog našeg evropskog puta sam rekao da je glavni politički problem za našu državu Kosovo, a danas su tu i borba protiv korupcije, organizovani kriminal, sankcije Rusiji, a sad i fer i pošteni izbori. Svaku od ovih stavki vlast je sama dodala na taj spisak. Zato, moram da kažem da se ne slažem s predsednikom, ako je zaista u tom razgovoru rekao da Srbija nikad neće ući u EU. Moj stav je da Srbija sa SNS na vlasti nikad neće ući u EU”, navodi Međak za novine “Nova” i u prilog tome dodaje da je 2009. godine Srbija bila ocijenjena kao liberalna demokratija, a da se danas smatra izbornom autokratijom.

“Pitanje je da li bi uopšte danas dobili status kandidata za EU. Zato ne treba da nas čudi što se sve više priča o suspenziji evropskih fondova, a to nije od juče, već je počelo još 2020. Zbog manjka demokratije i vladavine prava, pa je onda usledila Ukrajina, a evo sad i izbori. Jedan od osnovnih postulata Evropske unije jeste pravo na slobodne izbore, jasno je da će na tome insistirati”, zaključuje Međak.

Da se vratimo na razloge.

Kosovo, ali i vladavina prava, korupcija, pokradeni izbori

Tu jeste i sporazum s Kosovom, koji je Pavić spominjao. Istina je da je portparol Evropske unije Peter Stano nedavno rekao da Kosovo i Srbija ne mogu napredovati na evropskom putu, ukoliko ne bude napretka u primjeni prošlogodišnjeg Sporazuma o normalizaciji odnosa, ali i svih drugih postignutih u okviru dijaloga.

Iako nije potpisan, EU je saopštila da je sporazum pravno obavezujući, a obaveze koje iz njega proizilaze su postale sastavni deo evropskog puta za Kosovo i Srbiju.

Međutim, pored Kosova tu je još mnogo stvari koje predstavljaju prepreke za Srbiju.

Posljednji napredak na putu ka EU, naša država je ostavrila 14. decembra 2021, na Trinaestoj Međunarodnoj konferenciji održanoj u Briselu, kada je doneta odluka o otvaranju klastera 4 – „Zelena agenda” i infrastrukturno povezivanje.

Od tad ništa.

Objašnjenje, zasigurno, leži u svim izveštajima u Srbiji.

Tako se u poslednjem izvještaju Evropske komisije o Srbiji navodi da je korupcija i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima, da je u borbi protiv organizovanog kriminala ostvaren vrlo mali napredak, ozbiljno nam se zamera neusklađenost sa spoljnom politikom EU, prevashodno po pitanju Rusije i Ukrajine, a spominje se i slučaj Banjska i zahteva naša saradnja u rešavanju ovog slučaja. Notira se i da se u našoj državi veličaju ratni zločinci, a mediji zastrašuju…

Fridom haus je u izvještaju, objavljenom krajem februara istakao da je Srbija doživjela najveći pad u Evropi u cjelini. Navodi se da slobode u Srbiji opadaju uzastopno 10 godina, a našli smo se u prvoj polovini zemalja u kojima je demokratija u konstantnom padu tokom posljednje decenije.

Piše i da poslednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka stalno narušava politička prava i građanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, opoziciju i organizacije civilnog društva.

Vezane vijesti

trenutak ...