MIRO LAZOVIĆ ZA "SB" ODGOVORIO DODIKU: "I sam Momčilo Krajišnik je priznao da je greška što su Srbi napustili Sarajevo, mnogi su otišli jer ih je bilo stid pogledati komšijama u oči"

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik danas se obratio javnosti u tom entitetu povodom obilježavanja "28 godina od egzodusa sarajevskih Srba".

  • Vijesti

  • 15. Mar. 2024  15. Mar. 2024

  • 5

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik danas se obratio javnosti u tom entitetu povodom obilježavanja "28 godina od egzodusa sarajevskih Srba".

Dodik je govorio o tome kako je cijeli svijet gledao te potresne scene te samim tim, kao i mnogo puta ranije, potpuno zanemario činjenicu da je Vojska Republike Srpske držala glavni grad BiH pod opsadom skoro četiri godine i da je pred Međunarodnim sudom u Hagu za to i presuđen njen najviši vrh.

Podsjećamo, Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Stanislavu Galiću izrečena je doživotna kazna zatvora, a Dragomiru Miloševiću kazna od 29 godina za držanje Sarajeva pod opsadom. Ratko Mladić je bio glavni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) koja je pod opsadom držala Sarajevo 1.460 dana, na grad je ispaljeno stotine hiljada granata, poginulo je više od 11.500 ljudi. Broj djece ubijene tokom opsade Sarajeva je oko 1.600.

Na Dodikove izjave odgovorio je Miro Lazović, ratni predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, koji je odnedavno prešao u Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića.

"Cjelokupna srpska politika, prošla i sadašnja, počiva na manipulativnom obrascu Dobrice Ćosića, da je LAŽ bit srpske politike. Tog obrasca se, uglavnom, drži Milorad Dodik kada govori o sarajevskim Srbima i razlozima zbog kojih su najveći broj građana srpske nacionalnosti napustili Sarajevo. On namjerno bježi od istine, iskrivljujući stvarne činjenice koje su dovele do odlaska velikog broja sarajevskih Srba", naveo je Lazović za "Slobodnu Bosnu".

"Ako traži krivca onda neka upre prstom u rukovodstvo SDS-a, prije svega u pokojnog Momčila Krajišnika i tadašnjeg predsjednika Vlade RS-a Gojka Kličkovića koji su, pred reintegraciju sarajevskih opština, putem medija sijali strah kod srpskih građana kako 'zelene čalme' napreduju i svete se' (riječi Gojka Kličkovića, op. M. L) Dodik ne govori o broju Bošnjaka koji su '92. godine protjerani iz okupiranih sarajevskih opština. Nisu dobrovoljno otišli. Mnogi su ubijeni. O tome Dodik ne govori. Za njega su svi drugi krivi ali ne i političko i vojno rukovodstvo RS-a koje je cjelokupno presuđeno na Međunarodnom sudu pravde u Hagu", naveo je Lazović te dodao:

"Svi mi koji smo bili u Sarajevu, a pogotovo oni Srbi koji su imali hrabrosti i čist obraz, da nakon reintegracije sarajevskih opština, ostanu živjeti u Sarajevu znamo koliki je pritisak vršen od SDS-a da svi Srbi trebaju napustiti Sarajevo. Mnogi su podlegli tom pritisku, a najveći broj njih je napustio Ilidžu, Vogošću, Hadžiće, Ilijaš, Grbavicu jer zbog srama i stida nisu mogli pogledati u oči svojim komšijama Bošnjacima i Hrvatima koji su se vraćali u svoje kuće i stanove. I sam Momčilo Krajišnik, nakon odslužene zatvorske kazne, je javno priznao da je bila velika greška što su Srbi napustili Sarajevo", poručio je Lazović za "SB".

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...