DELEGAT STRANKE ZA BiH, DŽEMAL SMAJIĆ ZA “SB” O HVALOSPJEVIMA SUSJEDA: “Hrvatska jeste za to da BiH bude u EU, ali po receptu etnonacionalne politike Dragana Čovića”

"Hrvatska je također optuživala BiH da je leglo terorizma, a posebno je loša poruka Plenkovićevo nepoštivanje institucije Predsjedništva BiH", kaže Smajić.

  • Politika

  • 15. Mar. 2024  15. Mar. 2024

  • 2

Nakon što je Ursula von der Leyen u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu rekla će preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom, stigla je i reakcija premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u kojoj je ovu odluku nazvao kao jednim od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske u ovom mandatu.

"Za nas je u vanjskopolitičkom smislu i u smislu strateških nacionalnih interesa, odluka koja će se donijeti idućega tjedna o otvaranju pristupnih pregovora s BiH jedna od najvažnijih u vanjskopolitičkim postignućima Hrvatske u ovom mandatu", rekao je Plenković.

Džemal Smajić (SBiH) delegat u Domu naroda BiH u izjavi za “Slobodnu Bosnu” kaže da Bosna i Hercegovina nije dobila zeleno svjetlo od Evropske komisije zahvaljujući Hrvatskoj, te da ova nama susjedna zemlja nema kapacitet niti utjecaj da “završi” ovako složeno pitanje.

Loša poruka Plenkovićevo nepoštivanje institucije Predsjedništva BiH

Hrvatska nema taj kapacitet niti utjecaj da ona “završi” ovako složeno pitanje. To ne znači da Hrvatska nema interes da BiH dobije zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora. Ona te interese ima iz svojih razloga”, kaže Smajić, te dodaje:

“Prešućuje se činjenica da je Hrvatska sve vrijeme zajedno sa Draganom Čovićem pokušala ubaciti kao uslov za BiH neevropski izborni zakon koji krši sve demokratske principe. Hrvatska jeste za to da BiH bude u Evropskoj uniji, ali po receptu etnonacionalne politike Dragana Čovića. Hrvatska je također optuživala BiH da je leglo terorizma, a posebno je loša poruka Plenkovićevo nepoštivanje institucije Predsjedništva BiH. Zbog toga su to licemjerni hvalospjevi da je Hrvatska omogućila BiH da dobije zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora.”

Andrej Plenković (Foto: Slobodna Bosna)

Podsjetimo i na izjavu europarlamentarke Željane Zovko koja je, također, zasluge pripusala Vladi Hrvatske i Andreju Plenkoviću. Ona je poručila kako je “Vlada RH za BiH u miru - učinila isto što i u ratu, a to je da zemlja prestane biti talac.”

Ono što je učinio Andrej Plenković za BiH je kao i operacija Oluja - ključno. Ovo je diplomatska akcija koju je izveo sa svojim timom i BiH konačno otvorio put da izađe iz svoje pozicije gdje je bila talac”, kazala je Zovko.

“Željana Zovko konstantno nanosi štetu BiH sa svojim ciničnim izjavama i podlim nastupima. Sve njene izjave su jeftin spin koji smo mi davno prevazišli, tako da bi se morala malo više potruditi kako bi nekome “prodala” priču o njenom europejstvu”, zaključio je Smajić.

S.G.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...