"SB" NA 26. GODIŠNJICI REINTEGRACIJE GRBAVICE: Mališani bacanjem crvenih ruža u Miljacku odali počast (FOTO)

Ovaj datum je značajan za sve građane Sarajeva, jer im je Grbavica vraćena nakon četiri ratne godine. 

  • Sjećanje

  • 19. Mar. 2024  

  • 2

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić počelo je obilježavanje 28. godišnjice reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.

Povratkom naselja Grbavica, Kovačići i Vraca na današnji dan prije 28 godina, pod okrilje Sarajeva završen je proces reintegracije područja koja su po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripala glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović ukazao je na značaj obilježavanja ovakvih datuma i njegovanja kulture sjećanja.

Učenici osnovnih škola sa područja Novo Sarajevo danas su simbolično bacili i crvene ruže sa Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

Ovaj datum je značajan za sve građane Sarajeva, jer im je Grbavica vraćena nakon četiri ratne godine. 

Povratkom na Grbavicu, većina građana je plakala od sreće, bilo je zaista nezaboravno, te je i zbog toga ovaj dan vrlo važan.

Reintegracijom Grbavice, posljednjeg sarajevskog naselja koje je bilo pod srpskom okupacijom, je završen transfer vlasti u sarajevskim općinama koje su prema Dejtonskom sporazumu pripale Federaciji BiH. Isti dan reintegrirani su i dijelovi sarajevske Općine Centar, Pionirske doline, Nahoreva, Šipa, Betanije i Mrkovića, koji su bili okupirani tokom agresije 1992-1995. godine.

Pogledajte šta je zabilježio fotoreporter "Slobodne Bosne" na mjestu događaja!

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...