Mini market
VJEROVALI ILI NE: Dodikovi mediji objavili vijest o Vukanoviću, sve u službi režima...
Prije 25 min0
Krompir se može skuhati u pavlaci i začiniti s malo bijelog luka.
Gastro
22. Mar. 2024 22. Mar. 2024
0
Mnoge domaćice su mišljenja da je pravljenje pire krompira čas posla, vrlo jednostavno jelo, međutim profesionalni kuhari tvrde da, ukoliko želite neodoljivi ukus krompira, morate obratiti pažnju na nekoliko stvari. Uložiti malo više truda.
Pravilno kuhanje krompira je najvažnije kod pripremanja pirea. Prije kuhanja, krompir se oguli i nasiječe na komade. Važno je da su ti komadi približne veličine, manji će se prekuhati, a veći se neće uopće dovoljno skuhati.
Čovjek bi mogao pomisliti da je to svejedno u smislu: "I tako će se sve zgnječiti na kraju u pire". Ali prekuhani krompiri preuzmu previše vode pa je pire onda vodenast.
Još nešto, krompir je poput male spužve. On upija tekućinu u kojoj se kuha zbog čega se kasnije može lako zgnječiti u pire. Ali voda ne daje pireu nikakvu aromu, zbog čega je najbolje krompir odmah skuhati u lagano posoljenom mlijeku.
Tako će krompir odmah preuzeti dio arome te će kasnije biti jako kremast. Osim toga, kod kuhanja dodajte malo jestivog škroba u mlijeko. Ako ćete kasnije trebati još malo tekućine za pire, nećete morati dodati mlijeko iz frižidera, nego mješavinu mlijeka i škroba. To će fino zgusnuti i još aromatizirati pire.
Također, krompir se može skuhati i u vrhnju, te začiniti s malo bijelog luka i svježim začinskim biljem poput majčine dušice ili ruzmarina.
Mini market
VJEROVALI ILI NE: Dodikovi mediji objavili vijest o Vukanoviću, sve u službi režima...
Prije 25 min0
Vijesti
SINOĆ, U SARAJEVU: Preminuo legendarni glumac Josip Pejaković...
Prije 39 min0
Društvo
CURE DETALJI HAOSA KOD DOBOJA: Policajac pucao u gume, izbjegnuta tragedija...
Prije 42 min0
Politika
PREDRAG ĆERANIĆ NAJAVLJUJE: „Ako kantonalne i federalna policija uvedu pomoćni sastav to bi bilo pozdravljeno u RS-u...“
Prije 51 min0
Gastro
TURISTI VOLE OVO BALKANSKO JELO, A ČOVJEK KOJI JE KUHAO ZA TITA GA IZVRIJEĐAO: "Cijeli Jadran smrdi po TOME!"
17. Jul. 20250
Gastro
SAMO PRIPAZITE NA BRAŠNO: Spremite za čas polpete od tikvice i poslužite ih uz laganu salatu sa grčkim jogurtom...
17. Jul. 20250
Gastro
BOLJE NEGO IZ PEKARE: Napravite slasne buhtle prema našem receptu i oduševite ukućane...
17. Jul. 20250
Gastro
POVLAČI SE POPULARNA ČOKOLADICA: Sadrži ono što nije navedeno na deklaraciji; ovo može biti smrtonosno...
16. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.