NAJVEĆA EKONOMIJA U EVROPI TRPI POSLJEDICE: U Njemačkoj studenti voze tramvaje jer nema ko raditi

Firme za javni prijevoz su upozorile da će možda morati smanjiti broj autobusa, tramvaja ili podzemnih vozova s obzirom na to da očekuju da će deseci hiljada radnih mjesta u narednim godinama ostati nepopunjena.

  • Ekonomija

  • 24. Mar. 2024  

  • 0

Benedikt Hanne, 24-godišnjak koji je sjeo za upravljačku ploču tramvaja, satima je vješto vozio crvene i bijele vagone prije nego što je otišao na nirnberško sveučilište, gdje studira socijalni rad.

Budući da još uči, Hannea je pomno pratio instruktor, a tramvaj kojim je upravljao bio je bez putnika.

No bude li sve u redu, Hanne će uskoro postati punopravni vozač tramvaja koji će prevoziti ljude po njemačkom gradu Nuernbergu navečer ili vikendima, kada ne mora pohađati nastavu.

Pritisnuti ozbiljnim manjkom radne snage, firme za javni prijevoz poput nirnberške gradske službe VAG su morale pronaći nove izvore kako bi povećale broj svojih radnika, prenosi Index.

VAG treba godišnje zapošljavati 160 novih vozača kako bi upravljali njegovim tramvajima, autobusima i vozovma u podzemnoj željeznici.

Za Haralda Rubena, koji je na čelu tvrtkinog tima za zapošljavanje i obuku, bilo je jasno da "taj cilj neće ostvariti osim ako ne istraže sve mogućnosti".

Mnogi sektori u Njemačkoj, kao i u drugim europskim zemljama, suočavaju se s ozbiljnim nedostatkom radne snage, za koji se očekuje da će se pogoršati ako se ne donesu hitne mjere.

Firme za javni prijevoz su upozorile da će možda morati smanjiti broj autobusa, tramvaja ili podzemnih vozova s obzirom na to da očekuju da će deseci hiljada radnih mjesta u narednim godinama ostati nepopunjena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...