BEĆIROVIĆ O DODIKOVOM 'MIRNOM RAZLAZU': "Evropski put i suverenitet BiH ugrožavaju organi entiteta RS, a ne visoki predstavnik"

“Christian Schmidt je legalni visoki predstavnik čije su nadležnosti i pravni status potvrđeni međunarodnim i nacionalnim pravom. Dejtonski mirovni sporazum nije „švedski stol“ s kojeg čelnici bh. entiteta RS mogu uzimati šta žele", kaže Bećirović.

  • Vijesti

  • 28. Mar. 2024  

  • 0

"Skandalozne poruke predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o „mirnom razlazu“ i o „nepostojanju budućnosti Bosne i Hercegovine“ treba shvatiti kao prijetnju miru i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dodik bi trebao znati da teza o „mirnom razlazu“ predstavlja opasnu iluziju. Bosna i Hercegovina ima sigurnu budućnost. Da budućnost Bosne i Hercegovine zavisi od Dodika i njemu sličnih političara naša država ne bi imala ni sadašnjost, ni budućnost", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Christian Schmidt je legalni visoki predstavnik čije su nadležnosti i pravni status potvrđeni međunarodnim i nacionalnim pravom. Dejtonski mirovni sporazum nije „švedski stol“ s kojeg čelnici bh. entiteta RS mogu uzimati šta žele. To je međunarodni sporazum koji se mora integralno i dosljedno provoditi.

Najoštrije osuđujem neprimjerene napade predsjednika bh. entiteta RS na Sjedinjene Američke Države, Saveznu Republiku Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Navedene države, kao i brojne druge širom Evrope i svijeta, su dokazani prijatelji multietničke Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i naroda. Ambasadori ovih država su istinski prijatelji Bosne i Hercegovine i ogromna većina građana naše države istinski cijeni njihov angažman”, poručio je Bećirović u saopćenju.

Dodaje da “čelnici entiteta RS nastavljaju “antidejtonskim radnjama ugrožavati mir”.

“Nažalost, čelnici bh. entiteta RS nastavljaju opasnim antidejtonskim radnjama ugrožavati mir, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Antidejtonsku i antiustavnu politiku razbijanja Bosne i Hercegovine predsjednik bh. entiteta RS više ne krije i otvoreno je zagovara. Stoga, jednom za sva vremena, čelnici bh. entiteta RS trebaju prestati obmanjivati domaću i međunarodnu javnost da visoki predstavnik krši suverenitet Bosne i Hercegovine. To je najobičnija neistina. Istina je da visoki predstavnik štiti mir, sigurnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, a organi bh. entiteta RS direktno ugrožavaju mir i suverenitet Bosne i Hercegovine”.

“Kada je riječ o evropskom putu Bosne i Hercegovine, treba razobličiti jednu veliku iluziju i podvalu. Evropski put Bosne i Hercegovine ugrožava neodgovorna separatistička politika organa vlasti bh. entiteta RS. Taj put je nespojiv s antiustavnom i antievropskom politikom organa vlasti bh. entiteta RS, a ne s jasno utvrđenim međunarodnim mandatom i dužnostima visokog predstavnika“, dodao je Bećirović.

“Nakon posjeta Milorada Dodika Bjelorusiji i Rusiji i njegovih poruka da je „Putin najveći humanista“, samo neinformirani ili zlonamjerni ne shvataju šta je njegov stvarni cilj. Suštinski cilj ove destruktivne politike nije samo ukidanje institucije visokog predstavnika, već i slabljenje uticaja EU i Zapada u Bosni i Hercegovini.

Suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno je definiran Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH. On neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini. Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu. Jasno je propisano u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom. O tome, između ostalog, govori i preambula Ustava BiH u kojoj se precizno navodi: “Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom.” Dakle, samo država Bosna i Hercegovina ima suverenitet, a ne njeni entiteti“, naglasio je Bećirović i zaključio:

“Također, skandalozne i neosnovane su poruke zvaničnika iz bh. entiteta RS koje govore o radikalizmu i ekstremizmu. Političari koji javno veličaju pravosnažno presuđene ratne zločince za genocid i zločine protiv čovječnosti nemaju pravo da govore o radikalizmu. Umjesto zamjene teza, oni trebaju početi poštivati presude sudova Ujedinjenih nacija”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...