Gastro
SPECIJALITET OD PET JAJA: Danas pravimo izvrsnu kokos baklavu, kolač koji obožavaju sve generacije... (VIDEO)
19. Avg. 20220
U nastavku vam donosimo recept za sva tri tradicionalna bajramska kolača, a vi izaberite onaj koji najviše volite!
Gastro
09. Apr. 2024
0
Muslimani u Bosni i Hercegovini, dijaspori i svijetu sutra obilježavaju Ramazanski bajram povodom kojeg se tradicionalno u bosanskoj kuhinji spremaju gastro specijaliteti i nezaobilazne slastice poput baklave, ružica i kadaifa, koji su postali simbol Bajrama.
U nastavku vam donosimo recept za sva tri tradicionalna bajramska kolača, a vi izaberite onaj koji najviše volite!Sastojci:
Priprema:
Tepsiju premazati maslacem, pa redati 4 prazne jufke i svaku premazati maslacem. Na četvrtu idu orasi.
Onda slagati - jufka, maslac pa orasi. Na kraju staviti 3-4 prazne jufke i obavezno svaku premazati maslacem. Kad završite redanje jufki, izrežite i ostavite maslaca da prije pečenja polijete baklavu.Nakon toga uzmite još jednu jufku i stavite preko kako bi baklava dobila lijepu boju. Tu zadnju ne premazujete maslacem.
Zagrijte rernu na najjačoj temperaturi i pustite da baklava samo porumeni (maksimalno 10 min) onda smanjite temperaturu na 150 i pecite 1h i 30min.
Kad se baklava lijepo odvoji od tepsije gotova je. Pustite da se ohladi 15t-ak min pa zalijte hladnom agdom.
Sastojci:
Priprema:
Agdu priremite tako što ćete 1,5 litara vode staviti da se kuha sa 700 grama šečera. Kuhati 15-ak minuta. Pri kraju kuhanja dodati jedan limun isječen na kolutove.
Pripremiti mljevene orahe, u njih dodati 50 grama sitno sjeckane čokolade za kuhanje. Istopiti jedan maslac.
Tepsiju premazati istopljenim maslacem pa staviti pola kadifa. Dobro pritiskati rukama da se slegne.
Posuti pola putera po kadaifu pa onda posuti i orasima. Ostatak kadaifa istresti i opet pritiskati rukama da se slegne jer izgleda napuhano. Zaliti ostatkom putera. Peći na laganoj temperaturi dok se kadaif ne odvoji od stranica tepsije.
Sastojci:
Priprema:
Svaki list jufke premazati istopljenim maslom i posuti mljevenim keksom. Potrebno je uraditi tako sa 3 lista jufke, tj. svaki pomazati i posuti keksom, pa redati jedan na drugi, a onda rolati sa strane i sjeći. Tepsiju premazati maslom i ružice odzgo malo posuti maslom. Zaliti vrućom agdom.
Sastojci za agdu:
Ovo ne smije puno vriti - samo da jednom baci ključ.
Gastro
SPECIJALITET OD PET JAJA: Danas pravimo izvrsnu kokos baklavu, kolač koji obožavaju sve generacije... (VIDEO)
19. Avg. 20220
Gastro
NE IDE SVAKOME OD RUKE: Recept za pravu bosansku baklavu
07. Jul. 20220
Gastro
NEMA ŠANSE DA NE USPIJE: Na brzinu napravite kokos-baklavu, poslasticu za sve generacije (VIDEO)
30. Apr. 20220
Gastro
TAJNA JE U AGDI: Na brzinu napravite baklavu s kokosom i oduševite ukućane… (VIDEO)
15. Feb. 20220
Regija
IGRA NERAVA U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Završili pregovori Amerikanaca i Ukrajinaca, ovo su prvi utisci...
Prije 3h0
Sport
NEVJEROVATNI REVANŠI U PLAY-OFFU LIGE NACIJA: Na četiri utakmice pao je čak 21 gol, svi domaćini prošli dalje...
Prije 4h0
Društvo
SOLIDARNOST I DOBROČINSTVO U TEŠKIM VREMENIMA: Biznismen iz Austrije platio dugove svojim komšijama u BiH
Prije 4h0
Hronika
"SAHRANILI SMO MAJKU, A JA SADA TEBE SAHRANJUJEM": Riječi Marije tjeraju suze na oči
Prije 4h0
Gastro
MOŽE I OD GOTOVE JUFKE: Napravite pitu krompirušu prema našem receptu, i ne zaboravite jogurt...
21. Mar. 20250
Gastro
NAPRAVITE DANSKE PALAČINKE: Prepoznatljive su jer njihov oblik i tekstura podsjećaju na...
Prije 18h0
Gastro
POSLUŽITE RASHLAĐENO: Tuna se može pripremiti na hiljadu načina, a ovaj je jedan od njih
21. Mar. 20250
Gastro
NA OVAJ NAČIN MOŽETE KVALITETNO ISKORISTITI OSTATKE PILETINE: Kombinirajte grašak šećerac, čili i...
22. Mar. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.