NEIZOSTAVNE NA BAJRAMSKIM TRPEZAMA: Donosimo recept za tradicionalnu baklavu, ružicu i kadaif

U nastavku vam donosimo recept za sva tri tradicionalna bajramska kolača, a vi izaberite onaj koji najviše volite!

  • Gastro

  • 09. Apr. 2024  

  • 0

Muslimani u Bosni i Hercegovini, dijaspori i svijetu sutra obilježavaju Ramazanski bajram povodom kojeg se tradicionalno u bosanskoj kuhinji spremaju gastro specijaliteti i nezaobilazne slastice poput baklave, ružica i kadaifa, koji su postali simbol Bajrama.

U nastavku vam donosimo recept za sva tri tradicionalna bajramska kolača, a vi izaberite onaj koji najviše volite!

Baklava

Sastojci:

  • 1 kg oraha
  • 2 pakovanja jufki
  • 2 pakovnaja bosanskog lokuma
  • 1 l vode: 2

Priprema:

Tepsiju premazati maslacem, pa redati 4 prazne jufke i svaku premazati maslacem. Na četvrtu idu orasi.

Onda slagati - jufka, maslac pa orasi. Na kraju staviti 3-4 prazne jufke i obavezno svaku premazati maslacem. Kad završite redanje jufki, izrežite i ostavite maslaca da prije pečenja polijete baklavu.

Nakon toga uzmite još jednu jufku i stavite preko kako bi baklava dobila lijepu boju. Tu zadnju ne premazujete maslacem.

Zagrijte rernu na najjačoj temperaturi i pustite da baklava samo porumeni (maksimalno 10 min) onda smanjite temperaturu na 150 i pecite 1h i 30min.

Kad se baklava lijepo odvoji od tepsije gotova je. Pustite da se ohladi 15t-ak min pa zalijte hladnom agdom.

Baklava

Kadaif

Sastojci:

  • 1 kesa (500 grama) kadaifa
  • 200 grama putera
  • 500 grama mljevenih oraha
  • 50 grama čokolade za kuhanje
  • 1,5 l vode
  • 700 grama šećera
  • 1 limun

Priprema:

Agdu priremite tako što ćete 1,5 litara vode staviti da se kuha sa 700 grama šečera. Kuhati 15-ak minuta. Pri kraju kuhanja dodati jedan limun isječen na kolutove.

Pripremiti mljevene orahe, u njih dodati 50 grama sitno sjeckane čokolade za kuhanje. Istopiti jedan maslac.

Tepsiju premazati istopljenim maslacem pa staviti pola kadifa. Dobro pritiskati rukama da se slegne.

Posuti pola putera po kadaifu pa onda posuti i orasima. Ostatak kadaifa istresti i opet pritiskati rukama da se slegne jer izgleda napuhano. Zaliti ostatkom putera. Peći na laganoj temperaturi dok se kadaif ne odvoji od stranica tepsije.

Kadaif

Ružica

Sastojci:

  • 1 jufka
  • 200 g masla
  • 300 g mljevenog keksa
  • 4 čaše šećera
  • 2 čaše vode

Priprema:

Svaki list jufke premazati istopljenim maslom i posuti mljevenim keksom. Potrebno je uraditi tako sa 3 lista jufke, tj. svaki pomazati i posuti keksom, pa redati jedan na drugi, a onda rolati sa strane i sjeći. Tepsiju premazati maslom i ružice odzgo malo posuti maslom. Zaliti vrućom agdom.

Sastojci za agdu:

  • 4 čaše šećera
  • 2 čaše vode

Ovo ne smije puno vriti - samo da jednom baci ključ.

Ružice

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...