Sport
KATALONCI GA ŽELE U SVOJIM REDOVIMA: Da li će veznjak Arsenala moći odbiti ponudu iz Barcelone?
Prije 6h0
Recepata je mnogo i sve češće se pravi s različitim dodacima poput keksa ili suhog voća, ali prije ili kasnije, većina na našem podneblju će priznati da nema bolje od one klasične – samo s orasima. Takvu od bajrama do bajrama sprema i Ferida Halilović, i ako neko zna dobru “formulu” onda je to ona – knjigovođa u penziji. Kaže da ona pravi “bosansku baklavu”.
Gastro
09. Apr. 2024
0
Tek rijetki će se pred domaćicom usuditi reći da je baklava žilava ili da su orasi "užegli".
Uglavnom je svi hvale, pa će poslije nekad, za narednog praznika reći kako je “ova bolja od prošle”.Kad mahalom zamiriše baklava, zna se da bajram samo što nije zakucao na vrata. Ovaj blagdan u Bosni i Hercegovini je nezamisliv bez tradicionalne poslastice čije porijeklo mnogi svojataju – Armeni, Arapi, Turci, Grci, pa i Balkanci. No, jedno je sigurno baklava je kraljica bajramske sofre.
Recepata je mnogo i sve češće se pravi s različitim dodacima poput keksa ili suhog voća, ali prije ili kasnije, većina na našem podneblju će priznati da nema bolje od one klasične – samo s orasima. Takvu od bajrama do bajrama sprema i Ferida Halilović, i ako neko zna dobru “formulu” onda je to ona – knjigovođa u penziji. Kaže da ona pravi “bosansku baklavu”.
Domaćica zna “ćud” svoje rerne
Ranije je znala i sama rastegnuti jufke, ali sada kupuje gotove i kaže da domaćice znaju koje su najbolje, pa će po svom ukusu i odabrati. Mogu se slagati u četvrtasti pleh, ali naša sagovornica češće bira okruglu tepsiju, jer po navici ljepše je isiječe. Jezgru oraha podijeli na dva dijela, pa jedne samelje krupnije, a druge sitnije, zatim sastavi i doda u nju jednu čašu šećera.
Puter se otopi na laganoj vatri i pomiješa s dvije šoljice ulja, pa se tom smjesom prvo tepsija premaže i stave se četiri jufke na dno, s tim da se svaka posebno pomasti.
Dodaje i kako vrijeme pečenja ovisi od toga kakva je rerna, ali da svaka domaćica zna “ćud” svoje rerne, jer se u neka doba prokuže – domaćica i rerna, uhvate jedna drugoj ćud.
Nije pita da cvrči
Za to vrijeme pripremi se agda. Po receptu naše kuharice omjer je 1:1, kilogram i po šećera i litar i po vode. Smjesa se promiješa da se šećer istopi i stavi na tihu vatru da se polako kuha, kada proključa dovoljno je da vri 10-15 minuta.
Topla baklava, hladna agda i obrnuto – pravilo je kojeg se čvrsto drže brojne domaćice i rijetko će im se ko glasno suprostaviti da ne mora baš tako. Ali, u svojim odajama, svaka ima svoju “caku” i čuva je k’o najstrožiju tajnu. Naša sagovornica to radi na svoj način, i do sada njenoj baklavi niko nije našao zamjerku.
Količina agde koju ona spremi uglavnom je dovoljna i baklava je popije, ali zna se desiti i da “traži” još, pa je to muka za svaku domaćicu. Zato, dodaje, ko hoće da je siguran najbolje da napravi malo više, 1,8 kg šećera u 1,8 litara vode i onda neće zafaliti.
Dok prenoći u agdi, eto i bajrama. Služi se uz prvu kafu i tada ukućani ocjenjuju je li “dobro ispala”.
(Agroklub.ba)
Sport
KATALONCI GA ŽELE U SVOJIM REDOVIMA: Da li će veznjak Arsenala moći odbiti ponudu iz Barcelone?
Prije 6h0
Svijet
KAŽU DA PUTIN VIŠE NE MOŽE ZAVRŠITI RAT NI KADA BI HTIO: "Rusima o tome ovisi život, zaokret bi značio kolaps!"
Prije 6h0
Društvo
NJEMAČKE NOVINE PIŠU O DEMOGRAFSKOM SLOMU BALKANA: "Političari u toj regiji kasno su shvatili ozbiljnost stanja"
Prije 6h0
Sport
LAKERSI DALI OTKAZ TRENERU NAKON DEBAKLA PROTIV DENVERA: "Bio je pakao sjediti u ovoj..."
Prije 6h0
Gastro
PROLJETNI DETOKS: Ovaj sok idealan je i za jačanje imuniteta
02. Maj 20240
Gastro
MOŽDA NIJE "PRIGODNO" ZA 1. MAJ, ALI ZA DRUGI JESTE: Ovo je jelo toliko jednostavno, a nevjerovatno ukusno i hrskavo.
01. Maj 20240
Gastro
ODMAH NAKON PRVOMAJSKOG ROŠTILJA: Na brzinu napravite desert za koji vam treba samo jedna jabuka i oduševite ukućane… (VIDEO)
01. Maj 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
Prije 20h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.