ZDRAVKO PONOŠ U NEVJERICI: „Macron uvrće uši Vučiću na konferenciji za medije prozivajući ga za Banjsku, a on se hvali…“

On je rekao da je „velika odgovornost pozvati ljude da ne izađu na izbore“.

  • Regija

  • 10. Apr. 2024  

  • 2

Zdravko Ponoš, predsjednik stranke Srbija centar (SRCE), izjavio je, povodom poziva Ane Brnabić na dijalog, da nema smisla razgovarati o preporukama ODIHR koje nemaju veze sa izbornom krađom ako se preskaču one koje imaju, prije svega o neophodnim promjenama zakona i zato opozicija smatra da izbore treba pomjeriti za jesen.

Ponoš u emisiji Marker televiziji Insajder naglasio da „upadljivo preskočena“, prva preporuka ODIHR da prije ulaska u naredne izbore treba pokrenuti neophodne zakonske izmjene, koju je Ana Brnabić „usput i preformulisala“.

„Umjesto toga, oni su rapisali izbore, predali listu i krenuli u kampanju, pa bi da pričamo o drugim stvarima“, rekao je Ponoš.

On smatra da najvažnije preporuke ODIHR ne mogu da se primjene za nekoliko nedjelja, odnosno do 2. juna, čak i kad bi se ušlo u te promjene, zbog čega je prijedlog opozicije da se izbori pomjere na jesen.

„Iz našeg ugla, izbori se ponavljaju jer su pokradeni i otkriveni su u toj krađi. Njihov razlog za ponavljanje izbora je to što nisu pokrali dovoljno. Od opozicije se sada traži da statira u unaprijed pokradenim izborima kako bi režim ovaj put pokrao dovoljno da formira vlast u Beogradu, a opozicija mu dala legitimitet“, ocijenio je Ponoš.

On je rekao da je „velika odgovornost pozvati ljude da ne izađu na izbore“.

„Ali, mnogo je veća odgovornost ako ih pozovemo da izađu na izbore znajući da će njihov glas biti ukraden“, kazao je Ponoš.

Opozicija treba da igra toliko tvrdo da „delegitimizuje takve izbore na kojima nema opozicije“.

„Izbori na kojima ne učestvuje opozicija nisu izbori. Vlast koja se formira poslije takvih izbora ne može da izdrži duže od nekoliko mjeseci. Vučić bi morao da ponovi te izbore do kraja godine. Ne samo beogradske, već i sve lokalne“, rekao je Ponoš i naglasio da je važno da opozicija donosi zajedničke odluke o izbornim temama.

Komentarišući posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj Ponoš je kazao da je neprihvatljivo „udvorničko ponašanje“.

„Vučić je došao da pazari robu za najmanje tri milijarde eura, a zahvaljuje se Macronu što ovaj hoće da ga sasluša. U isto vrijeme Macron mu uvrće uši na konferenciji za medije prozivajući ga za Banjsku. Na sve to Vučić se pred domaćom javnošću hvali kako će imati posebne razgovore sa Macronom u četiri oka poslije večere“, rekao je Ponoš.

Povodom najavljene kupovine 12 borbenih aviona, koju je, prema izjavi Aleksandra Vučića, on dogovorio sa Emmanuelom Macronom, Ponoš je rekao da su Srbiji potrebni borbeni avioni, ali da ostaju nejsanoće oko rokova i transparentnosti tog posla.

„Nevjerovatno da je Vučić kao šef države u isti paket spakovao borbene avione, upravljanje metroom i otpadom, nuklearnu elektranu i prodavnicu Lui Viton u Beoradu na vodi. Ponašanje koje kombinuje neznanje i neodgovornost može da se nazove šarlatanskim“, ocijenio je Ponoš.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...