UTVRĐEN I DATUM RASPRAVE: Zatvoreni sastanak u UN-u o nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici

U nacrtu rezolucije, traži se da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici

  • Svijet

  • 10. Apr. 2024  

  • 0

Nacrt rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici bit će predstavljen 17. aprila na zatvorenom sastanku u Ujedinjenim narodima (UN), piše Glas Amerike.

O konačnoj rezoluciji, na kojoj se još radi i podložna je promjenama, zemlje članice UN-a mogle bi se izjasniti na sjednici Generalne skupštine UN početkom maja. 

Zločin u Srebrenici je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu označen kao genocid.

Odnosi se na ubijanje više od 8.000 Bošnjaka, kako je to utvrđeno presudama međunarodnih sudova, u julu 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu.

U nacrtu rezolucije, traži se da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se spriječio revizionizam i genocid u budućnosti.

Također se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Nacrt rezolucije naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.

Prijedlog da se uvede Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici baziran je na rezoluciji Generalne skupštine UN iz 2004, kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na genocid nad Tutsima u Ruandi.

Inicijatori rezolucije su Njemačka i Ruanda, ali kako nezvanično saznaje Glas Amerike, u kreiranju teksta će učestvovati i Sjedinjene Američke Države (SAD), Albanija, Bosna i Hercegovina, Čile, Finska, Jordan, Novi Zeland, Turska i druge zemlje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...