DRAMA IZNAD BALTIKA: Njemačka digla borbene avione i presrela RUSKU ŠPIJUNSKU LETJELICU (VIDEO)

Odnedavno prošireni NATO je pojačao napore kako bi odvratili potencijalne napade koje bi Moskva mogla da izvrši u sjeveroistočnoj Evropi.

  • Evropa

  • 10. Apr. 2024  

  • 0

Njemački borbeni avioni presreli su ruski špijunski avion koji je letio iznad Baltičkog mora.

Incident se desio jučer, a odnedavno prošireni NATO je pojačao napore kako bi odvratili potencijalne napade koje bi Moskva mogla da izvrši u sjeveroistočnoj Evropi.

Ruski avion Il-20 primjećen od strane vojnih snaga Švedske, koja je odnedavno članica Alijanse. Odmah su podignuta dva njemačka "Eurofigthera" iz zračne baze blizu grada Lagea kako bi presreli ruski avion, piše "Newsweek".

Navodi se da je ruski avion uletio u zračni prostor Švedske jugoistočno od oblasti Blekinge, koja je blizu strateški važnog ostrva Gotland.

"Sa našim švedskim partnerima izvršili smo provjeru ruske letelice za nadzor kod Gotlanda", navodi se u objavi na zvaničnom nalogu Njemačke ratne avijacije (Luftwaffe) na društvenoj mreži X.

Uz objavu je postavljena i fotografija na kojoj se vide dva "Eurofigthera" kako iz blizine prate ruski Il-20. Švedska Ratna avijacija je također objavila fotografiju tog bliskog susreta na istoj društvenoj mreži.

"Izvršena je vizualna identifikacija ruskog Il-20 (ukazivao na nadzor) koji je uletio u švedski vazdušni prostor jugoistočno od Blekindža", navodi se u objavi i i dodaje da su presretanje izvršili njemački avioni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...