SUNOVRAT NEKADAŠNJEG GIGANTA: Firma iz Republike Srpske u milionskim gubicima, potonuli zbog...

Vlada se predomislila i odlučila da povuče svoju odluku, pravdajući se zaštitom imovine od javnog interesa.

  • Ekonomija

  • 11. Apr. 2024  

  • 0

Nakon dvije godine rekordnih rezultata, Rudnici željezne rude (RŽR) „Ljubija” su u prošloj poslovali sa gubitkom od 1,3 miliona maraka navodi se u njihovom finansijskom izvještaju.

Razlog tome je što u prošloj godini nije bilo dividende od „Arcelor Mittal-a“  Prijedor, preduzeća u kojem „Ljubija“ ima 49 odsto udjela i koje obavlja rudarske operacije, a koje joj je u 2022. i 2021. isplatilo po tom osnovu 30 miliona maraka.

Tako su im prihodi sa 18,8 miliona maraka iz pretprošle godine u 2023. pali na skromnih 2,8 miliona KM, dok su rashodi sa 3,4 miliona porasli na 4,1 milion KM u prošloj godini.

Najviše su rasli troškovi proizvodnih usluga sa 1,1 na 1,9 miliona maraka, a preduzeće je iz redovne aktivnosti napravilo gubitak od  974.406 KM.

Također, u odnosu na pretprošlu godinu, u padu je i broj zaposlenih kojih je zaključno sa 2023. bilo 35 odnosno 12 manje nego godinu dana ranije.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske kao većinski vlasnik „RŽR Ljubija“ odlučila je u ljeto 2022. godine da za 50,7 miliona maraka proda većinski udio u ovom preduzeću kompaniji  „American – Canadian Consortium SE-GDEC CORP“, iza koje stoji izraelski biznismen Evgenij Zotov.

Međutim, ubrzo nakon toga, Vlada se predomislila i odlučila da povuče svoju odluku, pravdajući se zaštitom imovine od javnog interesa.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...