KAKAV BI KURŠLUS NASTAO: Šta bi se desilo kada bi Zoran Milanović dao ostavku?

Ako bi Milanović zaista podnio ostavku, u Hrvatskoj bi nastao svojevrsni 'haos'. 

  • Regija

  • 11. Apr. 2024  

  • 1

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović bi mogao sutra, 12. aprila, dati ostavku, barem tako kaže Potpredsjednik Vlade ove zemlje i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 

U objavi na Facebooku, Butković je najavio da bi Milanović mogao podnijeti ostavku, u skladu s njegovim najavama da poslije izbora u Hrvatskoj, koji se održavaju 17. aprila, postane premijer ove zemlje.

Ako bi Milanović zaista podnio ostavku, u Hrvatskoj bi nastao svojevrsni 'haos'. 

U slučaju ostavke predsjednika, predsjednik Sabora bi trebao biti privremeni predsjednik države. To je u ovom slučaju HDZ-ov Gordan Jandroković koji je u izbornoj bitci, a predsjednik ne bi trebao sudjelovati na izborima. HDZ se ne bi tako lako odrekao Jandrokovića jer im je jak adut i nositelj u važnoj drugoj izbornoj jedinici. Ali i svi potpredsjednici koji bi mogli uskočiti umjesto Jandrokovića su u kampanji i sudjeluju na izborima: HDZ-ov Željko Reiner, SDP-ova Sabina Glasovac, Socijaldemokrat Davorko Vidović i predstavnik talijanske manjine Furio Radin.

Nije predviđeno ko bi trebao biti predsjednik države ako to ne mogu niti predsjednik, niti potpredsjednici Sabora. Vjerovatno bi zato morao na to pristati Jandroković, ali u tom slučaju on ne bi mogao koristiti mandat u Saboru koji se očekuje da će dobiti u drugoj izbornoj jedinici, piše 24sata

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...