"MIŠIĆNO PAMĆENJE": Vlatko Stefanovski dovršava novi album i autobiografiju (VIDEO)

Oduvijek me je zanimala neuronauka i volio sam da otkrivam šta ljudski mozak može i gdje nastaje umjetnost.

  • Kultura

  • 11. Apr. 2024  

  • 0

Vrhunski gitarista i kantautor Vlatko Stefanovski gostovao je u emisiji „U svom filmu“ na HRT-u.

Razgovor je vođen u Skoplju, gdje Vlatko živi od djetinjstva. Rođen je 24. januara 1957. u Prilepu, a porodica se preselila u Skoplje kada je imao tri godine.

Odrastao je u porodici intelektualaca, majka mu je bila glumica, otac glumac i reditelj, a stariji brat Goran postao je ugledni dramski pisac i dramaturg čija su djela izvođena u mnogim evropskim i svjetskim pozorištima. Novi album i autobiografija Vlatko je na samom početku razgovora ekskluzivno otkrio da završava novi album koji će se zvati "Mišićno pamćenje".

Oduvijek me je zanimala neuronauka i volio sam da otkrivam šta ljudski mozak može i gdje nastaje umjetnost.

Ali "mišićno pamćenje“ je ono što mišići rade, dok se osjećamo kao da se naš mozak "isključio“. Govorim o vrhunskim sportistima ili, na primjer, vrhunskim muzičarima. Kada igram, radim pola svjesno, a pola nesvjesno, intuitivno. Upravo to me zanima – šta se krije iza racionalnog, šta tijelo pamti i šta mišići pamte, objasnio je on.

Najavio je i autobiografiju

"Nikada nisam tako pisao, a shvatio sam da je veoma delikatno prenijeti na papir, rasteretiti neke lične trenutke, duboke emocije i situacije koje su bile dramatične ili euforične. A moj život je do sada bio tobogan. Već sam pisao i zapravo sam pri kraju. Imam 60 poglavlja, a neki od najtežih trenutaka još uvijek nedostaju i potrebna su mi još dva ili tri poglavlja da završim memoare, otkrio je on. – Inače, još neke stvari prenosim iz poglavlja u poglavlje, još uređujem rukopis prije nego što ga predam urednicima i lektorima. Kada im predam rukopis, tada više neću imati kontrolu nad njim, pa sada činim sve da ga popravim i ispravim", rekao je Vlatko Stefanovski, koji je pročitao stotine biografija mnogih poznatih ličnosti prije nego što je počeo da piše svoj rukopis. Sopstveni.

Do danas je objavio više od 40 albuma, a svirao je na još 200 albuma drugih muzičara  i različitim kompilacijama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...