ALBANIAN POST: Vlada Kosova do 10. maja šalje statut ZSO Ustavnom sudu na razmatranje

Prije toga, Generalna skupština Vijeća Evrope na glasanju 16. aprila treba da podrži zahtjev Kosova da bude primljeno u tu međunarodnu organizaciju.

  • Regija

  • 12. Apr. 2024  12. Apr. 2024

  • 0

Vlada Kosova načelno se dogovorila sa međunarodnom zajednicom da do 10. maja pošalje Ustavnom sudu na razmatranje Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, objavio je Albanian post.

Prije toga, Generalna skupština Vijeća Evrope na glasanju 16. aprila treba da podrži zahtjev Kosova da bude primljeno u tu međunarodnu organizaciju.

Planirano je da Nacrt statuta ZSO, koji je napisala EU, kosovska vlada uputi Ustavnom sudu na prijedlog ministra administracije i lokalne samouprave Eljberta Krasnićija.

Prema izvorima Albanian posta, to će biti uslov za Prištinu kako bi Komitet ministara Vijeća Evrope, na sjednici 16. i 17. maja, prihvatio Kosovo kao članicu te organizacije.

Vlada Kosova je pristala na taj potez u zamjenu za članstvo u Vijeću Evrope, navodi Albanian post, prenosi Kosovo online.

Podsjeća se da je neophodan korak koji zahtjeva međunarodna zajednica upućivanje Nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu, a ne i odluka tog suda, što je, dodaju, navedeno u izvještaju Dore Bakojani, u kojem stoji da "Kosovo treba da preduzme suštinske i opipljive korake za provođenje svih članova sporazuma u ​​Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom2.

Taj "suštinski" i "opipljivi" korak biće upravo slanje Nacrta na razmatranje Ustavnom sudu.

"Ako Vlada uputi Nacrt statuta Ustavnom sudu, nastaviće se procedure za članstvo u Vijeću Evrope, a u međuvremenu se čeka odluka suda o tom dokumentu. Šta će se dalje dešavati, zavisi od odluke Ustavnog suda", konstatuje Albanian post.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...