SITUACIJA DRAMATIČNA: Ukrajinska protuzračna odbrana preplavljena ruskim napadima na elektrane

Mihail Podoljak je rekao da Moskva koristi novu taktiku napada na elektrane sa do “10 ili 12 projektila odjednom”, zaobilazeći već prenapregnuti Patriot i druge raketne štitove.

  • Evropa

  • 13. Apr. 2024  

  • 0

Ukrajinska protuvazdušna odbrana preplavljena je koncentrisanim talasima ruskog bombardovanja usmjerenog na njene elektrane, priznao je viši savetnik predsjednika nakon potpunog uništenja jedne elektrane u četvrtak.

Mihail Podoljak je rekao da Moskva koristi novu taktiku napada na elektrane sa do “10 ili 12 projektila odjednom”, zaobilazeći već prenapregnuti Patriot i druge raketne štitove.

“Sistem je preopterećen,” rekao je Podolyak u intervjuu, prenosi Guardian. “Sada moramo da vidimo da li možemo da zadržimo sistem u radu, da li nam je potrebno više sistema protivvazdušne odbrane, posebno protiv anti-ultrazvučnih balističkih projektila, i da li možemo da obnovimo uništene objekte.”

U četvrtak je Trypilska, elektrana na ugalj i gas južno od Kijeva, uništena nakon što je rusko bombardovanje izazvalo požar u hali za turbine, saopćio je njen operater, Centrenergo.

Energetska kompanija je saopćila da je izgubila 100% svog proizvodnog kapaciteta, iako nije poginuo ni jedan radnik.

Uništenje je značilo da su obližnji gradovi izgubili izvor zimskog grijanja. U Ukrajini se mnogi domovi oslanjaju na centralni sisteme za grijanje tokom zime.

Podolyak je rekao da Ukrajina hitno traži pomoć od svojih saveznika kako bi se bolje uhvatila u koštac s prijetnjom, i rekao je da, iako Kijevu još nije ponestalo PVO raketa američke proizvodnje Patriot i njemačkih Iris-T, nedostaje mu kritična municija. “Definitivno su u deficitu”, rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je svom bjeloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku tokom samita u četvrtak da su napadi u Ukrajini direktan odgovor na napade dronovima na rafinerije nafte u njegovoj zemlji. “Nažalost, nedavno smo primjetili niz udara na naše energetske lokacije i morali smo da odgovorimo”, rekao je Putin.

“Udari na energetiku dijelom su povezani sa rešavanjem jednog od zadataka koji smo sami sebi postavili, a to je demilitarizacija“, rekao je Putin i dodao da su napadi tempirani na proleće, a ne na zimu „”z humanitarnih razloga”.

Ukrajina je izvela više od deset talasa udara bespilotnih letelica na ruske rafinerije nafte i povezane objekte sa ciljem da naruši ekonomiju osvajača. Međutim, ove sedmice Lloyd Austin, američki ministar odbrane, javno je upozorio da bi takvi napadi mogli imati “utjecaj na globalne cijene energije” i pozvao Kijev da se fokusira na ciljeve “koji mogu direktno uticati na trenutnu borbu”.

Podolyak je rekao da Zapad treba da shvati da Rusija “vodi rat protiv civilnog stanovništva” i požalio se na nedostatak osude međunarodne zajednice. “Rusi su potpuno uništili jednu od najvećih termoelektrana u Europi. Ali ne vidimo nikakve rezolucije Vijeća sigurnosti u UN-u ili bilo kakve druge takve proklamacije”, rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...