BOLNO ISKUSTVO PREŽIVLJAVANJA OPSADE SARAJEVA: Šejla Kamerić u Veneciji će otkriti svoj najveći rad do sada

Uvijek odvažna i provokativna, umjetnica sada izlaže rad u Veneciji.

  • Kultura

  • 14. Apr. 2024  

  • 1

Tijekom trajanja Venecijanskog bijenala – 60. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti umjetnica Šejla Kamerić će u Veneciji predstaviti velik i važan rad. Šejla Kamerić je oduvijek stvarala radove od velikog društvenog značaja, odvažne radove koji su upozoravali, opominjali i koji su tjerali sve nas da se dobro zamislimo nad svojom humanošću.

Šejla Kamerić – Cease

Rad koji će prikazati u Veneciji zove se Cease i kreiran je u suradnji s talijanskom kustosicom Giuliom Foscari. Produkciju su podržali i Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo, uz direktoricu Muzeja Senke Ibrišimbegović, kao i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, UNESCO-a, Grada Sarajeva, UNA/UNLESS, Eugster || Beograd, Galerije Tanja Wagner iz Berlina i NOMAD – Hrvatskog ureda za suvremenu umjetnost.

Tema koju će umjetnica adresirati u skladu je sa temeljnim nasljeđem njenog djela, koje je oblikovano i bolnim iskustvom preživljavanja opsade Sarajeva. Kao projekt neovisan od struktura duboko podijeljene postdejtonske Bosne i Hercegovine, Cease će biti neposredno predstavljen javnosti tijekom trajanja ove prestižne međunarodne izložbe. Donosimo fotografiju, tzv. prvi pogled na rad ili na njegovu veličinu, veličinu u svim značenjima; onim metaforičkim, i onim doslovnim.

Šejla Kamerić je savremena umjetnica iz Bosne i Hercegovine poznata po svom multidisciplinarnom pristupu koji obuhvaća film, fotografiju, objekte, crteže i instalacije. Baveći se temama koje proizlaze iz nelinearnih povijesnih narativa, kao i osobnih povijesti, Šejla Kamerić se fokusira na politike sjećanja, načine otpora u ljudskom životu i posljedične osobenosti ženske borbe. Naglašavajući empatiju kao osnovni stvaralački mehanizam, Šejla Kamerić upozorava na prostore moći, stvarajući im snažne alternative. Njena se djela nalaze u prestižnim međunarodnim zbirkama, uključujući TATE Modern, MACBA Barcelona, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i druge. Šejla Kamerić je izlagala samostalno u brojnim međunarodnim institucijama, dok su njezini filmovi prikazani na preko 40 međunarodnih filmskih festivala. Šejla Kamerić je dobitnica ECF Routes Princess Margriet nagrade za kulturnu raznolikost, kao i DAAD-Berlin Artist Residency Fellowship, ONFURI nagrade u Nacionalnoj galeriji umjetnosti u Tirani i Sloboda/Freedom nagrade Međunarodnog centra za mir u Sarajevu. Sudjelovala je u značajnim grupnim izložbama, uključujući Tate Modern, Kunsthalle Wien i Gwangju Biennale. Trenutno živi između Sarajeva, Istre i Berlina.

Kustosica rada Cease, Giulia Foscari, arhitektica je i aktivistica, osnivačica interdisciplinarnog studija UNA / UNLESS, čija je kustoska praksa organizirana oko ove platforme s ciljem adresiranja teme pravde kroz međunarodne suradnje. Foscari je predavala na Univerzitetu u Hong Kongu i pri Asocijaciji arhitekture u Londonu. Članica je Međunarodnog vijeća Muzeja moderne umjetnosti (MoMA), Upravnog odbora Antarktičke koalicije Južnog oceana (ASOC) i Fondacije Muzeja Civici di Venezia (MuVE). Rad Giulije Foscari i njenog studija UNA / UNLESS Izlagan je na višestrukim izdanjima Međunarodne izložbe arhitekture La Biennale di Venezia i drugim međunarodnim lokacijama.

(Vogue Adria)

altPhoto: Braca Nadeždić


Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...