DODIKOV SAVJETNIK PREDRAG ĆERANIĆ: "Napad Irana na Izrael neće dovesti do proširenja sukoba"

"Što se tiče direktnog uključivanja Irana u rat sa Izraelom, oni su tu veoma obazrivi i djeluju snagama koje snabdijevaju logistikom kao što je prvenstveno Hezbolah", naveo je Ćeranić

  • Politika

  • 14. Apr. 2024  

  • 0

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerzitet u Banja Luci Predrag Ćeranić rekao je da ne vjeruje da će napad Irana na Izrael dovesti do proširenja sukoba na tom području, te da je to bio iznuđen odgovor Irana i da je glavno pitanje kako će Izrael odgovoriti na napad.

"Što se tiče direktnog uključivanja Irana u rat sa Izraelom, oni su tu veoma obazrivi i djeluju snagama koje snabdijevaju logistikom kao što je prvenstveno Hezbolah", naveo je Ćeranić za Srnu.

On je rekao da je Iran odgovorio na izraelski napad na njihovo diplomatsko predstavništvo u Damasku i taj odgovor je bio najavljen.

"Iran je u napadu koristio rakete starijeg datuma i dronove koje ni Rusi više neće od njih da kupuju jer su se pokazale neefikasnim. S druge strane, mnogo je skuplje obaranje tih raketa i dronova i ono je u ekonomskom smislu mnogo veći izdatak za Izrael", ocijenio je Ćeranić.

On smatra da je ovo bio iznuđen odgovor Irana i da je glavno pitanje kako će Izrael odgovoriti na napad.

"SAD traže od Izraela da ne uzvraća, a sudeći po nekoj dosadašnjoj praksi za očekivati je da će gađati položaje Hezbolaha u Siriji, Libanu", naveo je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, Iran je u ekonomskom aspektu preduzeo određene korake, Izrael je potrošio rakete, a u političkom smislu Iran je odgovorio ali je pokazao da ne želi agresiju, te su već rekli da je operacija za njih završena.

Iran je sinoć lansirao eksplozivne bespilotne letjelice i ispalio projektile na Izrael u prvom direktnom napadu na izraelsku teritoriju, nakon napada na iransku Ambasadu u Siriji za koji je okrivio Izrael. Izraelska vojska je saopćila da je oborila većinu projektila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...