ŠOKANTAN POTEZ SKUPŠTINE SREBRENICE: Nakon što su Bošnjaci izašli, uputili pismo UN-u kako su Srbi najviše stradali u Evropi

Donosimo dijelove teksta iz pisma upućenog Generalnoj skupštini UN-a.

  • Vijesti

  • 15. Apr. 2024  15. Apr. 2024

  • 5

Skupština Srebrenice uputila je pismo Generalnoj skupštini UN-a povodom najavljenog usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Kako navode u pismu, usvajanje Rezolucije o Srebrenici je “jednostrana i navijačka odluka” koja ne doprinosi međunacionalnim odnosima.

Donosimo dijelove teksta iz pisma upućenog Generalnoj skupštini UN-a.

“Upućujemo vam prijedlog da Vašu Rezoluciju usmjerite ka ravnomjernom pristupu žrtvama u proteklom ratu (1992 – 1995) u Srebrenici, a tima i u BiH.

Iako je srpski narod najstradaliji u Evropi, posebno tokom 20 vijeka, u kome je donio slobodu mnogim drugim narodima na Balkanu, njegova žrtva je čest razlog za totalnu satanizaciju.

Slobodarske ideje su i bile razlog za diskriminaciju od strane onih sila kojima se stajalo na put hegemonije.

Srpski gubici u Balkanskim ratovima iznosili su preko 100.000 stanovnika, gubici u Prvom svjetskom ratu premašuju brojku od 1.300 000 stanovnika, a to je jedna trećina od ukupnog stanovništva, a čak 60 posto muške populacije.

U drugom svjetskom ratu izvršen je genocid nad srpskim stanovništvom. Samo u logoru NDH Jasenovac, na najsvirepiji način ubijeno je oko 700 000 civila, a na ostalom dijelu Jugoslavije pobijeno je oko 500 000 Srba. To je ukupno oko 1. 300 000 stanovnika.

U ratu od 1992. do 1995. godine poginulo je oko 30.000 Srba, a u Srebrenici i okolini oko 3.500 Srba. Ako se ovim brojkama dodaju gubici u Hrvatskoj tokom NATO agresije dođe se do podatka da su Srbi u dvadesetom vijeku imali zastrašujuće gubitke koje nije pretrpio nijedan narod u Evropi.

Ako posmatramo područje Srebrenice, ono se od 1995. godine posmatra kao područje na kome su najvažnije muslimanske odnosno bošnjačke žrtve. Ovako se ne gradi BiH koja bi, ako želi da bude država, trebala imati ravnopravan pristup svim žrtvama bošnjačkim i hrvatskim i srpskim. O ovoj temi nemoguće je naći sagovornik u drugim narodima.

Mi koji živimo u Srebrenici najbolje znamo šta se zbivalo u tragičnom ratu u BiH.

Poštovana gospodo, ovako se ne može oprati savjesti i izbrisati istorija. Mogu se samo pogoršati međunacionalni odnosi zbog jednostranih i navijačkih odluka”, navodi se u pismu upućenom UN-u.

altN1altN1  

Inače, skupštine Srebrenice danas je usvojila, po mnogima, sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Ova tačka dnevnog reda usvojena je sa 14 glasova ZA.

Kako je javio reporter N1, određeni zastupnici su ranije napustio sjednicu a najspornije im je imenovanje ulice po Goranu Zekiću, te ukidanje naziva ulice Tita. Prema novom prijedlogu, ulica Maršala Tita će od sada nositi naziv Ulica Republike Srpske.

Između ostalih, koju mnogi i smatraju spornom, je određivanje novog naziva ulice “Republika Srpska” iz “Maršala Tita”. Također, tu je i određivanje novog naziva Trg Republike Srpske za dosadašnji “Trg Mihajla Bjelakovića”, potom novi naziv “Park majora Koste Todorovića”, za dosadašnji naziv “Gradski park Srebrenica” Zatim, Dubrovačka ulica mogla bi biti zamijenjena sa dosadašnjim nazivom Reufa Selmanagića Crnog.

(N1)

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...