PROFESORICA EDINA BEĆIREVIĆ ZA "SB": Šta je pokazao napad Irana na Izrael?

Za komentar na situaciju na gorućem Bliskom istoku pitali smo profesoricu na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Edinu Bećirević, koja je nedavno za "Slobodnu Bosnu" govorila i o hitnim mjerama koje je Međunarodni sud pravde (ICJ) donio nakon što ih je je Južnoafrička Republika zatražila u svojoj tužbi za genocid protiv Izraela.

  • Vijesti

  • 15. Apr. 2024  15. Apr. 2024

  • 0

Situacija na Bliskom istoku sve se više komplicira. Naime, Iran je u subotu brutalno napao Izrael tako što je na njihovu teritoriju poslao više od 300 dronova i raketa, kao odgovor na napad Izraela na iranski konzulat u sirijskom gradu Damasku 1. aprila kada je ubijen njihov general Mohamed Reza Zahedi.

Izrael je uspio zaustaviti gotovo sve napade Irana, ali svijet strahuje da je to bio samo početak.

Za komentar na situaciju na gorućem Bliskom istoku pitali smo profesoricu na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Edinu Bećirević, koja je nedavno za "Slobodnu Bosnu" govorila i o hitnim mjerama koje je Međunarodni sud pravde (ICJ) donio nakon što ih je je Južnoafrička Republika zatražila u svojoj tužbi za genocid protiv Izraela.

Napad bez presedana

"Pojavilo se nekoliko narativa u vezi s iranskim napadom na Izrael i potencijalnom izraelskom osvetom. Međutim, prevladavajuća interpretacija među zapadnim analitičarima dominira medijskim raspravama o napadu. Općenito je prihvaćeno da je Iran unaprijed obavijestio SAD o napadu I da su im dali garancije da američke baze i resursi na Bliskom istoku neće biti meta. Kada je glasnogovornici Bijele kuće postavljeno ovo pitanje, ništa nije ni potvrdila ni demantirala – što je jasan znak da je informacija tačna", pojasnila je profesorica Bećirević.

"Mnogi ističu da je ovo napad bez presedana, s obzirom na to da je ovo prvi put da Iran napada Izrael sa njegove teritorije. Iako je poznato I dokumentirano da Iran podržava proxy snage u nekoliko država u regiji, ovo je prvi slučaj direktnog iranskog napada na Izrael s vlastitog teritorija. Izrael, poduprt svojim saveznicima predvođenim SAD-om, uspješno je presreo i odbio preko 300 iranskih projektila i raketa, što nije iznenadilo mnoge", prokomentirala je Bećirević.

Frustracija Izraela

U nastavku razgovora za "SB", Bećirević je podsjetila kako je nakon napada, američki predsjednik Joe Biden nedvosmisleno rekao da će SAD zaštiti Izrael od napada, ali da neće podržat izraelski napad na Iran.

"Razlozi su brojni, od toga da sadašnjoj administraciji ne treba izazivanje velikog rata na Bliskom istoku, posebno ne pred ionako neizvjesne izbore, do toga da bi taj izazvao ogromnu, međunarodnu ekonomsku krizu", pojasnila je Bećirević.

"U reakcijama iz Izraela je vidljiva jasna frustracija zbog odluke SAD-a da se odluči za 'diplomatski' umjesto vojnog odgovora nakon značajnog iranskog napada, ili kontranapada s obzirom na to da je Izrael napao Iranski konzulat u Damasku I da Iran napad na Izrael tretira kao kontranapad", pojašnjava Bećirević te dodaje kako su ekstremno desni influenceri i političari unutar Izraela posebno bijesni zbog onoga što percipiraju kao suzdržanu reakciju SAD-a.

"Jedan od njih na društvenim mrežama postavlja pitanje da li bi Bijela kuća smatrala prihvatljivim da se 350 projektila usmjeri prema Washingtonu DC bez vojnog odgovora ili bi takav napad izazvao trenutnu vojnu akciju", navela je Bećirević.

"Drugo, neki analitičari ukazuju na to da je skala iranskog napada, raznolikost lokacija koje su targetirali I različito oružje koje su koristili natjeralo Izrael da otkrije svoje antiraketne kapacitete i tehnologije koje Izrael i US imaju u regionu. S druge strane ističu da Iran nije koristio oružje koje je bilo iznenađenje za Izrael, samo je koristio veliki broj projektila", dodala je profesorica.

Genocidna kampanja u Gazi

Bećirović je dodala i kako je ovaj napad također pokazao da nije tačna prevladavajuća javna percepcija da su Abrahamski sporazumi stavljeni na čekanje zbog izraelske genocidne kampanje u Gazi, u kojoj je brutalno ubijeno preko 35.000 civila, od kojih je preko 15.000 djece.

"Iranski napad je istakao da je bliskoistočna protivzračna obrana (MEAD), komponenta sigurnosnog okvira Abrahamski sporazuma, ostala operativna uprkos javnim izjavama zemalja poput Jordana i Saudijske Arabije da su Abahamski sporazumi 'zamrznuti'", pojašnjaVa Bećirević dodajući kako je iranski napad također istakao da Izrael itekako zavisi od svojih susjeda I da se ne može samostalno braniti.

"Činjenica da su Saudijska Arabija I Jordan učestvovali u obaranju iranskih dronova i raketa mogla bi se koristiti kao kapital da Izrael prestane sa genocidnom kampanjom protiv civila u Gazi, ali i da ne izaziva daljnji sukob sa Iranom. Da je Izrael država vođena logikom i razumom i da se Zapadni liberalni svijet vrati vrijednostima međunarodnog prava iza kojih u Evropi čvrsto stoje Španija, Irska I Belgija, to bismo mogli očekivati. Međutim, sve su opcije otvorene. I čini mi se da, posebno za stanovnike Gaze ni jedna ne nudi optimizam", pojasnila je za "Slobodnu Bosnu" profesorica Edina Bećirević.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...