PLENKOVIĆ SIGURAN DA ĆE OSVOJITI TREĆI MANDAT: Nakon što se obrušio na rivale, hrvatskom premijeru stigao je...

(...) ekspresan odgovor od Milanovića i Grmoje.

  • Regija

  • 15. Apr. 2024  15. Apr. 2024

  • 0

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora siguran je u pobjedu:

“Što se tiče nas, imamo program za sve izazove!”

S tim programom su u HDZ-u sigurni da će dobiti još jedan, treći mandat za sastavljanje Vlade. Na konferenciji za novinare Plenković se obrušio na vrijeme održavanja izbora i kratku kampanju (“neobična izuzetno kratka kampanja, imamo taj bizaran dan srijedu izvan sve dosadašnje prakse”). Obrušio se na predsjednika Republike Zorana Milanovića (“gura nas u ruski svijet”, ponovio je). Rekao je da HDZ nastavlja suradnju s dosadašnjim partnerima, liberalnim, narodnjačkim strankama i manjinama.

Poziv Mostu i DP-u

Na novinarske upite, komentirao je snimku svog polusatnog istupa na zatvorenom sastanku trenutno vladajućeg HDZ-a, koja je osvanula u medijima i izazvala lavinu reakcija. Svoj govor ovako objašnjava: “Kad govorite na internom stranačkom sastanku, nećete govoriti tako da netko unaprijed napiše govor, nego govorite plastično, da ljudi koji su politički angažirani na toj razini dobro shvate za koga jesmo, za koga nismo, tko je kakav i tako dalje. To je to”.

“Nisam rekao izrod”, tvrdi o dijelu snimke u kojoj spominje zastupnika stranke Most Ninu Raspudića.

Plenković kaže da ne zna tko je iz HDZ-a snimku stranačkog sastanka pustio u javnost, niti će to istraživati. Istaknuo je da poštuje birače Domovinskog pokreta (DP) i Mosta pa ih je pozvao da se vrate matici HDZ-u. U spomenutom istupu, čiji je audiozapis i transkript objavio zagrebački tjednik Nacional, Plenković je izvrijeđao čelnike i DP-a i Mosta, a predsjednika Republike Milanovića i dio zagrebačkih medija optužio je za urotu.

Kako se navodi, riječ je o sastanku hadezeovaca u subotu na zagrebačkom Jarunu, s ciljem motiviranja članstva, gdje se okupilo oko 300 HDZ-ovih čelnika temeljnih ogranaka, a jedan od sudionika tajno je snimio Plenkovićevo obraćanje i iste večeri snimak proslijedio Nacionalu koji ga objavljuje u nedjelju.

Plenković o čelniku Domovinskog pokreta, gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi (“i moja pokojna baba bi mogla biti gradonačelnica Vukovara s lovom koju mu država svaki dan daje... a on je učinio ništa, nula... To su kvarni, zli ljudi”), o mostovcima Nikoli Grmoji i Nini Raspudiću (“to nisu normalni ljudi, to su bolesnici, devet zastupnika, prije su za Vrapče nego za Gornji grad, onaj Raspudić isto teški prevarant, izrod, koji nema veze s nama, koji je ljevičar, možda je neki rod, tazbina Draganu Čoviću koji se od njega distancirao”), o Milanoviću i dijelu medija (“ima tretman kao da je bog kandidat za premijera... kaos informacijski, klika lijevih medija koji nas (HDZ) ruše, a njega ne diraju ili ga dižu, to su Nacional, N1, Index, 24 sata i Telegram”).

Milanović je reagirao na Facebooku:

“Plenkoviću ne smetaju pljačka države i korupcija koju godinama provode članovi HDZ-ovog kartela, ne smeta mu što vodi najkorumpiraniju Vladu u hrvatskoj povijesti, ali smetaju mu oni koji govore o tome... Nakon 17. travnja odmah ćemo ukinuti Lex AP i zaustaviti zakupce oglasnog prostora koje je Plenković pretvorio u svoju propagandnu mašineriju preko koje kupuje i kontrolira medije. Dosta je!”

Mostov Grmoja isto se obratio na Facebooku: “Ne treba me Plenković slati u Vrapče jer je to moja izborna jedinica”, Raspudić: “Hvala na reklamiranju!”, Mario Radić (Domovinski pokret): “Konačno je Plenković pokazao pravo lice, što bi moja baba rekla, outao se”.

Ucijenjeni glasači

Svima koji su, kako kaže, “ucijenjeni da zbog radnog mjesta moraju protiv svog uvjerenja glasati za stranku na vlasti” Radić poručuje da ne moraju dati glas DP-u, ali da prekriže glasački listić. Sa završnog skupa SDP-ove koalicije Rijeke pravde pozivaju birače da glasuju za njihove kandidate. Ističu da biraju između korupcije i onih koji će se tome suprotstaviti. Ako i bude loše vrijeme, neka izađu na biralište.

“Znate li da je na prošlim parlamentarnim izborima samo 16 posto od ukupnog broja birača podržalo sadašnju vlast, HDZ, nemojte dopustiti da se to dogodi u srijedu”, poručuju.

Danas dva sata prije ponoći izbori počinju u inozemstvu u Australiji, a za hrvatske državljane bez prebivališta u Hrvatskoj izbori u inozemstvu traju dva dana, 16. i 17. uključujući i u BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...