PUNO TOGA JE NA KOCKI: Associated Press piše o predstojećim izborima u Hrvatskoj

"Pobjeda SDP-a uzdrmala bi dugogodišnju dominaciju HDZ-a u politici i potencijalno otvorila prostor za jači proruski utjecaj u zemlji, slično Mađarskoj i Slovačkoj", ističu. 

  • Regija

  • 15. Apr. 2024  15. Apr. 2024

  • 0

Predstojeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj, koji su zakazani za srijedu, slijede nakon kampanje koju su obilježili žestoki sukobi između dvojice najviših dužnosnika zemlje, što je izazvalo političku krizu u toj balkanskoj zemlji koja je članica Europske unije i NATO-a, piše Associated Press (AP).

Dodaju kako će se na izborima sučeliti vladajuća konzervativna Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na čelu s aktuelnim premijerom Andrejom Plenkovićem te savez stranaka centra i ljevice koje neformalno predvode populistički predsjednik Zoran Milanović i Socijaldemokratska partija (SDP).

Naglašavaju kako je puno toga na kocki u utrci za parlament koji broji 151 zastupnika. Napominju kako će rezultati utjecati ne samo na Hrvatsku, nego i na Europu koja se bori s nestabilnošću izazvanom ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Pobjeda SDP-a uzdrmala bi dugogodišnju dominaciju HDZ-a"

Smatraju kako bi zemlja pobjedom HDZ-a zadržala relativnu političku stabilnost i nastavila prozapadnim kursom potpore Ukrajini u borbi protiv Rusije. Prema njima, uspjeh SDP-a mogao bi bio dobar pokazatelj uoči nadolazećih europarlamentarnih i predsjedničkih izbora. 

"Pobjeda SDP-a uzdrmala bi dugogodišnju dominaciju HDZ-a u politici i potencijalno otvorila prostor za jači proruski utjecaj u zemlji, slično Mađarskoj i Slovačkoj", ističu. 

Objašnjavaju da je HDZ uglavnom držao vlast otkad je Hrvatska stekla neovisnost od bivše Jugoslavije. Podsjećaju da je Hrvatska zadnja zemlja koja je ušla u Europsku uniju, te da je od prošle godine dio Schengena. 

"Milanović je otvoreno ignorirao Ustavni sud"

Pišu i kako predsjednik ima uglavnom ceremonijalnu ulogu u Hrvatskoj, dok premijer posjeduje većinu političke moći. Dodaju da je Milanović raspisao izbore i neočekivano najavio da će se kandidirati za premijera, ali su ustavni suci rekli da je takav potez protuustavan, te da se ne može kandidirati za premijera, učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima ili voditi kampanju za bilo koju stranku.

"Milanović je to odbio, otvoreno ignorirajući Ustavni sud i nastavivši voditi kampanju u korist lijevog saveza. Optužio je Plenkovića i HDZ za raširenu korupciju i masovnu krađu državnih sredstava, pozivajući se na prošle i sadašnje afere, od kojih su neke okončane na sudovima", piše Associated Press. 

Napominju kako su izbori posljednja epizoda dugotrajnog rivalstva između Plenkovića i Milanovića. "Milanovićeva živopisna upotreba uvreda protiv njegovih protivnika i kritičara zgrozila je mnoge, ali on je i dalje najpopularniji političar u anketama jer se smatra da govori otvoreno i koristi jednostavne riječi za razliku od suzdržanijeg Plenkovića", navode. 

"Većina anketa predviđa pobjedu HDZ-a"

Tvrde da je Milanović tokom rata u Ukrajini često izražavao proruske stavove, protiveći se obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, kao i slanju oružja u Ukrajinu. Naglašavaju kako je Plenkovića nazvao "običnom kukavicom" jer ga je navodno spriječio da direktno učestvuje na izborima.

"Većina predizbornih anketa predviđa komfornu pobjedu HDZ-a, ali bez dovoljno mandata da samostalno vlada. Lijeva opozicija mogla bi imati koristi od nezadovoljstva visokom inflacijom i općim ekonomskim problemom u većini članica EU. Manje stranke na desnici i ljevici mogle bi biti ključne i HDZ-u i SDP-u u njihovom pohodu na vlast", zaključuje Associated Press.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...