Regija
ANALIZA MIODRAGA VLAHOVIĆA: Rezolucija UN o Srebrenici i sramota crnogorske Vlade
Prije 7 min0
Jagode je najbolje jesti svježe, jer sadrže obilje važnih elemenata za naše zdravlje (100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98 posto dnevnih potreba)
Gastro
16. Apr. 2024 16. Apr. 2024
0
Jagode, omiljeno voće mnogih, već polako pristižu na stolove pijaca i trgovina. Iako korpice ovog voća trenutno košta osam KM, nadati se da će, kako dani budu odmicali, cijena biti ipak niža.
Jagode je najbolje jesti svježe, jer sadrže obilje važnih elemenata za naše zdravlje (100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98 posto dnevnih potreba).
Ipak sa ovim voćem možete pripremati i razne poslastice.
Jagoda i čokolada za mnoge je najbolja kombinacija, a ako ste i vi ljubitelj takvih kolača evo recepta za jedan takav desert.
Sastojci:
dva jajeta
pola praška za pecivo
dvije kašike brašna
125 grama putera
100 grama čokolade plus još 400 grama čokolade
400 ml vrhnja za šlag
malo čokoladnog mlijeka
Priprema:
1. Jaja i šećer umutite, pa dodajte brašno i prašak za pecivo.
2. Čokoladu i puter otopite na pari, pa dodajte u smjesu od jaja i šećera.
3. Sve špatulom sjedinite, a potom izlijte u kalup veličine 26 centimetara.
4. Koru ispeći, pa pečenu preliti sa malo čokoladnog mlijeka.
Voćni fil:
500 grama voća po izboru (jagode i kupine, a mogu i same jagode), šest kašika šećera, 200 ml vode, dvije kašike gustina.
Priprema:
1. Šećer i vodu staviti na ringlu da prokuha, pa dodati voće i pustiti nekoliko minuta da kuha.
2. Potom dodati razmućeni gustin (dvije kašike gustina sa malo vode umutiti) i miješati polako da smesa postane gušća.
3. Odmah preko kore preliti smjesu, ravnomjerno rasporediti i ostaviti u frižider da se ohladi.
U međuvremenu pripremiti smjesu sa čokoladom:
1. 400 ml vrhnja za šlag zagrijati, ali ne da prokuha, skloniti s ringle pa dodati 400 grama čokolade i miješati da dobijete finu masu.
2. Smjesu potom malo prohladiti, pa preliti preko kolača. Vratiti u frižider da se kolač ohladi, a potom rezati na željene oblike i poslužiti.
3. Kolač ukrasite po želji.
Prijatno!:)
Regija
ANALIZA MIODRAGA VLAHOVIĆA: Rezolucija UN o Srebrenici i sramota crnogorske Vlade
Prije 7 min0
Regija
ZORAN VULETIĆ, PREDSJEDNIK GDF-a SRBIJE: "Sve ovo je tužna slika vlastodržaca Srbije posljednjih 30 godina s izuzetkom..."
Prije 10 min0
Ekonomija
OVAJ AERODROM U BiH U VELIKOM JE USPONU: Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz...
Prije 20 min0
Vijesti
SPAJIĆ U BERLINU KONAČNO OTKRIO: "Crna Gora neće koosponzorisati Rezoluciju o Srebrenici ali će...!"
Prije 24 min2
Gastro
ZA RUČAK, VEČERU ILI UŽINU, POTPUNO JE SVEJEDNO: Na brzinu napravite izvrsne kolutića sa feta sirom, obožavaju ih sve generacije (VIDEO)
27. Apr. 20240
Gastro
JEFTINO, BRZO, A NEVJEROVATNO UKUSNO: Danas pravimo pečeni krompir na malo drugačiji način, još kad napravite zelenu salatu… (VIDEO)
28. Apr. 20240
Gastro
SPECIJALITET BOSANSKE KUHINJE: Danas pravimo hurmašice prema Vildaninom receptu… (VIDEO)
Prije 13h0
Gastro
BLISKOISTOČNI SPECIJALITET: Napravite popularne turske kofte koje će vas oduševiti
Prije 10h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.