U DUBOKOJ NOĆI ZAZVONIO JE TELEFON: Zabilježen je samo jedan razgovor Tuđmana i Izetbegovića o masakru u Ahmićima i to dva mjeseca kasnije!

Izetbegović je odgovorio da će svijet prepoznati i utvrditi odgovornost HVO-a za masakr u Ahmićima ne negirajući da je bilo zločina i sa strane Armije RBiH ali nemjerljivo manje. 

  • Jeste li znali

  • 16. Apr. 2024  16. Apr. 2024

  • 0

Iako je, kako je ocijenio i presudio Haški tribunal, Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, stajao na čelu Udruženog zločinačkog poduhvata, za koji su osuđeni brojni hrvatski vojni i politički zvaničnici iz Bosne i Hercegovine, on se nije naročito izjašnjavao ili oglašavao o najstravičnijem zločinu provedenom u okviru UZP-a - masakru u Ahmića od 16. aprila 1993. godine kada su pripadnici Vojne policije i specijalne jedinice Hrvatskog vijeća obrane "Jokeri" brutalno likvidirali 116 Bošnjaka starosti od tri mjeseca do 81 godine.

Zločin se, kao što je poznato, nije dogodio u vakumu, bez svoje političke i vojne pozadine. Prethodio mu je čitav niz vojnih operacija koje je HVO pokrenuo prema općinama ili dijelovima općina koje je kotrolisala Armija RBiH, a u danima neposredno pred masakr u Ahmićima, HVO je uputio Bošnjacima ultimatum u kojima se od njih zahtijevalo da potpišu Vance-Owenov plan, a kada to bošnjačko političko vodstvo nije prihvatilo, uslijedila je brutalna odmazda.

Ipak, zabilježen je jedan razgovor sa tadašnjom predsjednikom Predsjedništva Republike BiH Alijom Izetbegovićem u kojem Tuđman spominje Ahmiće iznoseći određene zamjerke. Stenogram razgovora je dostavljen Haaškom tribunalu iz Ureda Predsjednika Republike Hrvatske i zaveden je kao dokaz broj P 02719.

Razgovor je bio dug skoro sat i po i vođen je putem telefona iza ponoći 11. juna 1993. godine, otprilike dva mjeseca nakon stravičnog masakra u Ahmićima.

Tuđman je u razgovoru pokazao popriličnu indiferentnost prema razmjerama samog zločina, nastojao ga smjestiti u kontekst cjelokupnog rata, a posebno mu je smetala medijska percepcija masakra sa kojom se hrvatski nacionalistički političari do dana današnjeg nisu pomirili. 

"Vidite, gospodine Izetbegoviću, poslije tih Ahmića, bilo je povika na Hrvate. To je jedno selo, je li tako, a Muslimani su prije toga, oko desetak, oko Busovače.

Dakle, ali sada već svijet jasno, svijet vrte televiziju, i kažu, i pokazuju te rezultate, i te navale, i tako, tih Muslimana”, kazao je Tuđman Izetbegoviću tokom razgovora.

Izetbegović je odgovorio da će svijet prepoznati i utvrditi odgovornost HVO-a za masakr u Ahmićima ne negirajući da je bilo zločina i sa strane Armije RBiH ali nemjerljivo manje. 

"Znate, ja se nimalo ne radujem tome što će se ustanoviti da smo mi, ili vi krivi. Ali, budite uvjereni – budite uvjereni, da će svijet, kada sabere sve, bilans napravi – i kazati da su Hrvati dolje krivi, vidjet ćete. Jer, to je činjenica, ne Hrvati, nego HVO da je kriv, i to ćete vidjeti u bilansu. Ja ne kažem da kod nas nema ekscesa pojedinih, tu i tamo. Ali, to je jedan naprema 30, odnos, i kome šta odgovara", replicirao je Izetbegović Tuđmanu. 

alt

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...