RUSI NADOGRADILI SVOJE TENKOVE-KORNJAČE: Sad imaju radijske ometače

Tenk je navodno učestvovao u napadu na ukrajinske položaje oko naselja Krasnohorivka na istoku zemlje.

  • Svijet

  • 17. Apr. 2024  

  • 0

Ruski takozvani tenk-kornjača - stari T-72 s oklopom za zaštitu od dronova - nije bio prototip. Rusi očito grade čitav niz takvih tenkova, a u nekim slučajevima i poboljšavaju njihov nezgrapni dizajn, piše Forbes.

Internetom se proširila snimka s jednog ukrajinskog drona na kojoj se vide standardni tenk T-62, T-72, T-80 ili T-90, ali s oklopom protiv dronova koji poprilično podsjeća na krov nadstrešnice. Tenk je navodno učestvovao u napadu na ukrajinske položaje oko naselja Krasnohorivka na istoku zemlje. Ovaj tenk - treći te vrste koji se pojavio na fronti posljednjih tjedana - ima dodatnu obranu od dronova: skupinu radijskih ometača.

Ometači u teoriji mogu blokirati signale koje koriste piloti eksplozivnih FPV dronova. Svaki novi sustav za elektronsko ratovanje koji Rusi osmisle među ukrajinskim vojnicima izaziva ogromnu znatiželju. Oni žele znati kako, ako i uopće, radi novi ometač.

Kada je ranije ovog mjeseca onesposobljen ruski T-72 opremljen radijskim ometačima istočno od naselja Terni u Donjecku, 12. azovska brigada ukrajinske vojske organizirala je odvažnu misiju kako bi ukrala tenk i proučila ometače.

Ovakav tenk-kornjača bi, s ometačima i metalnim oklopima, trebao biti relativno dobro zaštićen od nekih 100.000 FPV dronova koje Ukrajinci u borbe šalju svakog mjeseca. To je veliko jato sićušnih eksplozivnih robota koje svakog dana unosi kaos među ruske redove.

Imaju ozbiljne nedostatke

Ipak, istina je da ti tenkovi imaju ozbiljne nedostatke. Potpornji za oklope sprječavaju okretanje kupole, ali i otežavaju mobilnost vozila. Što je još gore, instalacija ostavlja prostor između tenka i oklopa, a taj prostor i više je nego dovoljno širok za vješte pilote i njihove malene dronove.

Dodavanje ometača nije mnogo pomoglo. Ruski sustavi za elektroničko ratovanje ne funkcioniraju uvijek kako treba. Jedan ruski bloger naglasio je "apsolutno lošu kvalitetu" mnogih ometača. Ometači na tenku T-72 koji je uspješno ukrala 12. ukrajinska brigada bili su, prema riječima jednog vojnika, "improvizirani", "iz kućne radinosti" i "iznimno nepraktični".

Mnogo govori i činjenica da ometači na trećem primijećenom tenku-kornjači nisu tenk uspješno prikrili od - drona.

Ti tenkovi također se ističu na fronti, mjestu gdje slava može biti poprilično opasna stvar. Samo dan ili dva nakon što se prvi takav tenk T-72 pojavio na fronti oko Krasnohorivke, ukrajinski tim za dronove slijedio ga je do hangara u okrugu Petrovs’kji u Donjecku.

Ukrajinska artiljerija nanišanila je hangar, navodno ga uništivši, kao i vozila koja su se u njemu nalazila. Među njima je bio i zloglasni tenk. Nikoga neće iznenaditi ako i drugi tenkovi-kornjače završe na isti način ili ako ih unište upravo oni dronovi od kojih ih njihovi nezgrapni oklopi trebaju zaštititi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...