ČAMPARA O LIDERU SNSD-a: "Dodik uvijek prijeti, neka izađe iz koalicije ako hoće"



Čampara se osvrnuo i trenutne odnose unutar koalicije.

  • Politika

  • 17. Apr. 2024  

  • 1

Još uvijek se čeka vijest o epilogu zatvorenog sastanaka u Ujedinjenim nacijama na kojem će biti predstavljen Nacrt rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

U kojoj mjeri će ovo pitanje dodatno podijeliti već podijeljene političke predstavnike Srba i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i kako bi se sve moglo odraziti na stabilnost vladajuće koalicije na državnom nivou govori Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva Naroda i Pravde.

No, na samom početku govorio je o sastanku koalicionih partnera koji je održan u Istočnom Sarajevu.

“Nemam informacije o sastanku, ali ne očekujem ništa posebno da se desi. Sve što Milorad Dodik bude tražio bit će odbijen u startu. Neke stvari koje traži jednostavno ne mogu da prođu. Pogotovo ucjenjivački. Na parlamentu se neće ništa desiti i neće biti usvojeno. Osim, ukoliko žele da razvale neku vrstu koalicije. Prijetnje mu ne mogu pomoći, neće to poći za rukom”, kazao je Čamapara za N1.

Potom je dodao:

“Svi njegovi zahtjevi su neprihvatljivi. I kada govorimo i o CIK-u. Nije bilo nikakvog dogovora niti prijedloga. Što se tiče OHR-a, postoje uslovi 5+2. OHR ostaje ovdje. Upravo zbog Dodika i takvih kao on. OHR mora ostati ovdje prije nego što postanemo članica EU. Milorad Dodik mora shvatiti da je državljanin BiH, ona je suverena država. Postali smo imuni, ne vjerujem da se pozitivno nešto može desiti na ovom sastanku”. 

Između ostalog, Čampara se osvrnuo i trenutne odnose unutar koalicije.

“Milorad Dodik uvijek prijeti. Neka izađe iz koalicije ako hoće. Čisto sumnjam da će se to desiti, ali ako se i desi nije nam doktor propisao da moramo biti u toj koaliciji. Nikada nismo bili posebno zadovoljni. Nećemo pristati na nikakve ucjene. Po cijenu da budemo opozicija. Šta fali. Nekada smo opozicija, nekada vlast. To je sasvim normalno u demokratskom svijetu. Bitno je da ostanete principijelni. Slobodno neka promijene koaliciju”, kazao je Čampara.

No, kako kaže smatra da su mnogo veće vrijednosti zapadnih demokratija, u odnosu na djelo Rusije.

“Godinama širi secesionističku politiku, negiranje genocida… Posljednjih 15 godina se tako ponaša. Mi imamo samo jedan normalan odnos prema međunarodnoj zajednici i zahvalni smo što je prisutna tu. Naše je opredjeljnje i nećemo skrenuti sa puta i neka to naziva kako hoće. Mnogo su veće vrijednosti zapadnih demokratija, zemalja, u odnosu na djelo Rusije. Mislim da je puno bolje da se kreće ka euroatlantskim integracijama nego putem kojim se on kreće”, kazao je.

Na pitanje voditelja da li smatra da su bili naivni pri ulasku u koaliciju sa SNSD-om, Čampara je kazao da su bili primorani na taj potez.

No, ko je u BiH aga?

“Mislim da je međunarodna zajednica potrebna BiH u tranzicijskom periodu. Imamo i druge političke partnere, SAD. I mi smo kao država opredijeljeni ka euroatlantskim integracijama. Mi želimo da idemo u EU i tražili smo dozvolu za ulazak u EU. Međunarodna zajednica je partner, oni će biti jedna od strana prilikom usklađivanja legislative. Ne vidim niti jedan problem da imamo dobru saradnju sa međunarodnom zajednicom”. 

Govorio je i o rezoluciji o Srebrenici.

“Ukoliko se budemo držali ono što je presudio Haški tribunal nema razloga za usložnjavanje odnosa. To je historijska činjenica. To sve postoji u presudama. Izvršen je genocid na bošnjačkim narodom. Zna se i ko je kriv. Kada shvatimo da se moramo pridržavati presuda međunarodnih sudova onda će nam svima biti lakše. Nije ispravan način kada negirate ono što se desilo i što je utvrđeno najviših međunarodnih sudova. Nije to ni kolektivna krivnja. Zna se ko je kriv i ko je šta radio u datom momentu. Bilo je i ratnih zločina sa svih strana, genocid je samo jedan. Utvrđeno je od međuanrodnih sudova da se desio u Srebrenici, kao najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata. To se mora prihvatiti. Nisam za kolektivnu odgovornost, ali ljudi i institucije koje su to radile moraju platiti odgovornost”, kazao je.

Šta očekuje da se sutra desi na sjednici NSRS?

“Miting posmatram kao i sve do sada što je radio. Pravio neke parade. Imam osjećaj da se on malo preigrao. Bolje bi mu bilo da malo stane na loptu. Pogledajte i američke sankcije. Mislim da bi mu bilo bolje. Svakome ko pokušava praviti posebne predstave. Moramo živjeti demokratske standarde. Sila ne prolazi”, kazao je.

Je li moguće udruživanje SBiH, SDA i DF-a?

“Nije to ni nerealna opcija. No, već u samom startu postoje određeni problemi i nesuglasice. Najavljivao sam da će se ovo desiti. Mislim da neke stranke ne vjeruju SDA. Pitanje je kako će ići. To će zavisiti i od samih načelnika. Treba i o tom aspektu razmišljati i mislim da je ovo veliki ispit za Trojku da se što više ujedinei da neke unutrašnje svađe sklone po strani. I da shvate da je osnovni uspjeh i recept da zajedno nastupaju. Pojedinačno ne mogu napraviti poseban rezultat”, zaključio je Aljoša Čampara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...