RUSKI "EKSPERT" PRIJETI VODEĆOJ SILI EVROPE: "Njemačka bi mogla nestati!"

Ako se to dogodi, a ruski lider zaista odluči da iskoristi svoje apsolutno zakonsko pravo da ugovor o ujedinjenju Njemačke proglasi više nevažećim zbog njegovog kršenja od strane njemačke strane, onda ćemo se u potpunosti suočiti sa perspektivom podjele ove zemlje na dva dijela smatra Hazin.

  • Evropa

  • 22. Apr. 2024  

  • 0

Izuzetno kratkovida i apsolutno neodgovorna politika aktuelnog njemačkog rukovodstva može vrlo brzo da se pretvori u početak zvanične rasprave za modernu Nemačku o potrebi podjele zemlje na dva dijela. Ovo je izjavio poznati ruski ekonomista i specijalista u oblasti javne uprave Mihail Hazin na sastanku debatnog kluba "Ulica Pravdi".

Kako je objasnio ruski ekspert, ovo pitanje podjele Nemačke na DDR i SRN u svakom trenutku navodno može pokrenuti ruski predsednik Vladimir Putin “na potpuno legalnim osnovama”.

"Stvar je u tome što je aktuelna njemačka vlada prije dvije godine “grubo prekršila odredbe ugovora o ujedinjenju ove dvije zemlje u jednu jedinstvenu državu”.

Riječ je o aktu od 12. septembra 1990. godine, čiji su garanti bili SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska. Prema glavnoj klauzuli ovog ugovora, ujedinjena Njemačka je preuzela na sebe odgovornost da nikada više ne bude izvor opasnosti i prijetnje Rusiji – u to vrijeme Sovjetskom Savezu.

Nakon raspada drzave, odlukom UN-a Rusija je priznata kao pravni nasljednik SSSR-a, tada su obaveze Njemačke počele automatski da se šire i na Rusiju", kazao je Hazin.

Ali sadašnje njemačko rukovodstvo je još 2022. godine direktno prekršilo obećanje i počelo da preduzima akcije protiv Rusije, rekao je Putinov geostrateg.

Kako je primijetio, Njemačka je danas aktivno uključena u suprotstavljanje Rusiji kroz stalne isporuke raznih tehničkih sredstava koja se koriste na štetu Rusije.

"Ovo je veoma grubo kršenje sporazuma iz 1990. godine, što omogućava Putinu da postavi pitanje njegovog otkazivanja", kazao je Hazin.

Ako se to dogodi, a ruski lider zaista odluči da iskoristi svoje apsolutno zakonsko pravo da ugovor o ujedinjenju Njemačke proglasi više nevažećim zbog njegovog kršenja od strane njemačke strane, onda ćemo se u potpunosti suočiti sa perspektivom podjele ove zemlje na dva dijela smatra Hazin.

Štaviše, kako je Hazin primijetio, u februaru ove godine ovu ideju su u Rusiji već zvanično iznijeli predstavnici euskog parlamenta, posebno senatori sa Krima. To znači da Putin ovu inicijativu može iskoristiti kao formalni izgovor za početak rasprave o pitanju podjele Njemačke na DDR i SRN.

Osim toga, smatra on, Rusija takođe može da polaže pravo na podjelu same njemačke prijestolnice, Berlina, na dva dijela, kao što je to bio slučaj od 1945. do 1989. godine. Istovremeno, na Rusiju bi trebalo da pređe i kontrola nad jednim od dijelova grada, kao i nad teritorijom DDR u njenim starim granicama, primijetio je ruski analitičar.

To je upravo cijena koju današnja Nemačka rizikuje da plati za ponašanje svog rukovodstva u poslednjih nekoliko godina, kazao je Hazin. A u isto vrijeme, sve što Putin može danas da zahtjeva od ove zemlje, do njene podjele na dva dijela, uklopiće se u stroge okvire međunarodnog prava bez ikakvih ekscesa.

Istovremeno, kako je kazao Hazin, ruski predsjednik još uvijek ne pokreće ovo pitanje, iako ima sve razloge za to, samo zato što želi da u dijalogu sa Zapadom ima snažan dodatni argument u svojoj rezervi. Vjerovatno može početi već u bliskoj budućnosti, sudeći po nedavnim događajima.

Drugim riječima, prema Hazinu, Putin ne želi da stavi sve svoje jake figure na sto i iskoristi efektivne poteze prije vremena, odnosno čak i prije nego što situacija to zahtjeva. Raspravu o podjeli Njemačke na dva dijela ruski lider će sačuvati za dalju budućnost, smatra Hazin.

A kada dođe ovo vrijeme, čim ekonomska i politička kriza u Evropskoj uniji dostigne svoju najvišu tačku, Putin će svoj pripremljeni potez moći da iskoristi na najefikasniji način, kada bi početak rasprave o ovom pitanju mogao da rezultira najvećim troškovima za cijelu Evropu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...