PRVI TRANSFER IZ "UKRAJINSKO-IZRAELSKOG ZAKONA": SAD šalje milijardu dolara vrijedno oružje u Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da obezbjedi 60,8 milijardi dolara pomoći Ukrajini, ali je inicijativa zastala kada su republikanci u Predstavničkom domu mjesecima odbijali da stave zakon u proceduru.

  • Svijet

  • 23. Apr. 2024  

  • 1

Sjedinjene Države pripremaju paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od milijardu dolara. Ovo je prvi transfer oružja iz ukrajinsko-izraelskog zakona kojeg predsjednik Joe Biden još nije potpisao, rekla su dva američka zvaničnika Reutersu u utorak.

Paket pomoći uključuje vozila, municiju za protivvazdušnu odbranu Stinger, dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme, artiljerijsku municiju kalibra 155 milimetara, protutenkovsku municiju TOW i Javelin i drugo oružje koje se odmah može staviti u upotrebu na bojnom polju, rekli su zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da obezbjedi 60,8 milijardi dolara pomoći Ukrajini, ali je inicijativa zastala kada su republikanci u Predstavničkom domu mjesecima odbijali da stave zakon u proceduru.

Kada se zakon o Ukrajini i Izraelu potpiše, sredstva za obnavljanje zaliha bi se vratila, ublažavajući zabrinutost Pentagona da bi korištenje predsjedničkog autoriteta za povlačenje sredstava (PDA) za pomoć Ukrajini ugrozilo spremnost američke vojske.

Predsjednička ovlaštenja dopuštaju predsjedniku da odobri prijenos viška oružja iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa, kao odgovor na hitan slučaj.

Kako se sredstva za nadopunjavanje zaliha budu raspoređivala, američke odbrambene kompanije će dobiti više ugovora za proizvodnju, kako se rat Rusije i Ukrajine bude nastavljao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...