EMIR MEDANHODŽIČ PITA: Gdje je nestalo 40 stećaka sa lokacije Crepljani kod Hadžića?

Njegov post prenosimo u cjelosti.

  • Kultura

  • 25. Apr. 2024  

  • 0

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Čuvari baštine - Bassania” Emir Medanhodžić koji već 20 godina obilazi nekropole Bosne i Hercegovine i regije, te na taj način daje izuzetan doprinos očuvanju kulturne baštine BiH, postavio je na društvenim mrežama pitanje: Gdje je nestalo 40 stećaka sa lokacije Crepljani, Lokve, Hadžići?

Njegov post prenosimo u cjelosti:

"Prije rata u pravoslavnom zaseoku Crepljani u selu Lokve, Hadžići postojala je nekropola od 42 stećka koju je popisao Šefik Bešlagić. Nakon rata arapski investitor je otkupio sve kuće u selu i izgradio veliki kompleks vila opasan visokom ogradom. Kada smo došli Feđa i ja zatekli smo samo par velikih stećaka izvan same zidane ograde. Jedan je bio izuzetno lijep sa simbolom polumjeseca.Tražili smo u okolini ostale stečke, ali ih nismo mogli pronaći. Postavilo se mnogo teza, da li su izmješteni na neku drugu lokaciju, da li su ugrađeni negdje u temelje vila, da li su možda skroz uništeni, ali odgovore nismo našli.

Naknadnim istraživanjem dobili smo informaciju od prijatelja Ermina Panjete da je on obilazio taj lokalitet prije nekoliko godina i u blizini u šumici uslikao dvadesetak stećaka skroz potonulih u zemlju i zaraslih u šumsku vegetaciju. Bila je čak i drvena tabla sa natpisom 'Ne diraj', ali ne znamo da li je ta nepoznata lokacija ustvari preneseni stećci iz Crepljana.

Shvatili smo da je neophodno obilaziti nekropole svakih nekoliko godina kako bi pratili njihovo stanje i upozorili na njihovu devastaciju. Ponovo prozivamo Kantonalni Zavod za zaštitu kulturne baštine KS da obiđe ovu lokaciju i utvrdi stanje i preuzme sve mjere da se ovo kulturno blago zaštiti i eventualni počinioci kazne. Za 50 godina nećemo imati više i šta štititi i čuvati.

Čuvajmo našu Baštinu", poručio je Medanhodžić. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...