UHVAĆEN U LAŽI: Konaković tvrdi da se 2016. nije znalo ko je Edin Gačanin, SIPA ga demantuje

Izvještaj se odnosio na pranje novca zbog čega je formiran predmet koji je u martu 2018. godine proslijeđen Tužilaštvu BiH. Rezultat ovih predistražnih radnji je nekoliko međusobno povezanih policijskih akcija tokom kojih je uhapšeno više osoba povezanih sa Edinom Gačaninom koji se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Holandiji. Neki od uhapšenih su sarađivali sa policijskim agencijama i postupajućim tužiteljem i sve su priznali.

  • Politika

  • 25. Apr. 2024  25. Apr. 2024

  • 11

Prvi službeni izvještaj protiv vlasnika firme Foto Art Gordana Memije službenici SIPA su uputili još u aprilu 2016. godine. Izvještaj je upućen Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu zbog sumnje u pranje novca, da bi oni dvije godine nakon toga ovaj predmet proslijedili Tužilaštvu BiH. Izvještajem je bio obuhvaćen i Alem Hodović, koji je privođen u sklopu akcije „Considiere“ u martu ove godine, piše Žurnal.info.

HAPŠENJA KAO REZULTAT VIŠEGODIŠNJE ISTRAGE

Iz Tužilaštva KS su za Žurnal potvrdili da im je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv navedenih osoba Državna agencija za istrage i zaštitu BiH dostavila 19. 04. 2016., da je formiran predmet i da je dalje ustupljen Tužilaštvu BiH 26. 03. 2018. godine.

Rezultat ove višegodišnje istrage je nekoliko međusobno povezanih akcija koje su rezultirale hapšenjem osumnjičenih osoba, koje se dovode u vezu sa kartelom Tito i Dino i čovjekom na vrhu te piramide - Edinom Gačaninom. Podsjetimo, Žurnal već godinama piše o ovom kartelu, a Gačanin je prošle godine u Holandiji, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, osuđen na sedam godina zatvora.

alt

Detalj sa sinoćnjeg ročišta u Sudu BiH

Posljednja akcija kodnog naziva „Black Tie 2“ provedena je u ponedjeljak i tada su uhapšene 23 osobe. Među njima je i Gordan Memija. Postupajući tužilac Sanjin Kulenović je za njega, kao za još 17 osoba tražio određivanje jednomjesečnog pritvora, ali je sutkinja za prethodni postupak Tatjana Kosović prihvatila prijedlog samo za tri osobe: Sančeza Jukića, Adnana Smajlovića i Aidu Halać.

Memiji su određene mjere zabrane putovanja i sastajanja sa određenim osobama.

Kako je tužilac Sanjin Kulenović obrazložio na ročištu za razmatranje prijedloga za pritvor, Memija je osumnjičen da je sa Seadom Preljevićem, Davorom Curlom i Erminom Alamerovićem (kojima su također određene mjere zabrane) učestvovao u organizaciji dolaska Edina Gačanina u septembru 2016. godine, ali i u nabavci policijske uniforme za Specijalnu jedinicu FUP-a.

Znači, pet mjeseci nakon što je iz SIPA stigao izvještaj u Tužilaštvo KS. S obzirom na to u vodu padaju sve tvrdnje odbrana osumnjičenih da se 2016. godine nije operativno znalo ko je Edin Gačanin. Neki od advokata su tvrdili da je Gačanin u to vrijeme bio poznat samo kao biznismen iz Dubaija koji je došao u Bosnu i Hercegovinu, te da niko nije raspolagao sa informacijom o kome se radi.  

U prijedlog za pritvor je dalje stajalo da su Curl i Preljević, što su njihove odbrane negirale, u ugostiteljskom objektu Hill na Mejtašu predali Memiji 320.000 eura koji je u Belgiji preuzet od Elmira Sarića, te ilegalno dopremljen u Sarajevo. Tužilac je dalje naveo da je Memija organizovao doček Gačanina u Sarajevu, te da mu je obezbijedio ličnu pratnju u kojoj su učestvovali pripadnici Specijalne jedinice FUP-a Senad Kadić, Emir Druškić, Adin Ćatić, te bivši pripadnik iste jedinice Dženis Kadrić koji je još od ranije u pritvoru. Kadrić je bio tjelohranitelj Gačaninu.

Podsjetimo, Kadrić je uhapšen u akciji „Consigliere“ zajedno sa Alemom Hodovićem zbog sumnje u organizirani kriminal i pranje novca.

Memija se sumnjiči i da je dogovorio sa Erminom Alamerovićem da njemu preda novac za nabavku i uvoz specijalne policijske opreme preko njegove firme REA Express.

Tužilac je naveo da je Alamerović prilikom ispitivanja, kao i Nedžad Suljević sve priznao. Obojici su, također, određene mjere zabrane.

Memija, Curl i Preljević su osumnjičeni za pranje novca.

alt

Kartel „Tito i Dino“ je, spomenuto je na ročištu za pritvor, godinama distribuirao kokain u više zemalja na području Južne Amerike, Afrike i Evrope. Svu logistiku i finansijska sredstva osiguravao je Gačanin. Članovi grupe su od Gačanina zaduživali sredstva i mobitele na kojima je bila instalirana sky aplikacija zbog prikrivanja tragova o izvršenim krivičnim djelima.

Novac se čuvao u dvije kase od kojih je jedna bila kod Adnana Smajlovića, vlasnika Trattoria Dvor u Sarajevu. On je o svemu vodio evidenciju i redovno je obavještavao Gačanina.

Sančez Jukić, kojem je pored Smajlovića također određen pritvor, u okviru grupe je imao zaduženje da nabavlja i preprodaje droge. On je, naveo je tužilac, prema uputama Gačanina putovao u Durban, grad u Južnoafričkoj Republici, za potrebe projekta kojeg grupa naziva "Satwa", gdje najvjerovatnije vrši logističke i tehničke poslove prijema kontejnera iz Perua i Kolumbije, u kojima šalju ili planiraju slati kokain prema lukama i zemljama EU-a. U Durban je putovao i zbog formiranja servera radi formiranja aplikacije „Circle“, koja je trebala služiti za komunikaciju.

Aida Halać, kojoj je također određen jednomjesečni pritvor, vlasnica je teretane u Zenici, a uposlenica je i Kantonalne bolnice u Zenici. Kako je spomenuto na ročištu, ona je dobijala novac za svoju političku kampanju, a na kraju je postala i vijećnica. Novac je primala i za renoviranje teretane, ali i za polaganje ispita u Beogradu. Prema prepiski iz Sky aplikacije ona je za jedan dan u Beogradu potrošila 15.000 KM i pitala je Smajlovića „da li je brat ljut zbog toga“, na šta joj je on odgovorio da nije.

Podsjetimo, u akciji su hapšeni još i Tarik Zulović, Haris Behram, Emir Sarić, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Smail Šikalo (njima su izrečene mjere zabrane), te v.d. direktora FUP-a Vahidin Munjić, komandant Specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, te Senad Kadić, Emir Druškić, Adin Ćatić, Sedad Preljević, Edin Kačar i Davor Curl. Oni su pušteni na slobodu bez bilo kakvih izrečenih mjera.

SVEČANI DOČEK U FUPU-u

Što se tiče Selmanovića, na ročištu je rečeno da je on osumnjičen da je omogućio četvorici pripadnika FUP-a da odsustvuju s posla kako bi čuvali Gačanina dok je on boravio u Sarajevu, a zbog čega je navodno novčano nagrađen, kao i skupocjenim satom. Tužilac je naveo da je Selmanović 2016. mogao i morao znati da je Gačanin bezbjedonosno interesantna osoba. Njegova odbrana prezentovala je dokument OSA-e koji je dostavljen FUP-u u kojem stoji da ni oni u tom trenutku nisu znali ko je Gačanin.

U odnosu na Munjića, tužilac je kazao da je on od 2016. pa do danas svjesno propustio da pokrene interne i disciplinske postupke za odgovornost gore spomenutih policijskih službenika. Dalje je, navodi tužilaštvo, početkom 2024. kao rukovodilac FUP-a "donio odluku o izmjeni liste radnih mjesta u FUP-u za koja radna mjesta je potrebna dozvola za pristup tajnim podacima, na način da je izuzeo oko 20 pozicija za ovlaštena službena lica, za koje je odlučio da nije potrebna dozvola za pristup tajnim podacima". Nakon odluke je na ta radna mjesta rasporedio Kadića, Ćatića i Druškića.

Iako su pušteni na slobodu, protiv Munjića i Selmanovića se nastavlja sa istragom. Ipak, jučer ih je prilikom dolaska u prostorije FUP-a svečano dočekao federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

U čast dvojice osumnjičenih postrojeni su vodovi specijalne policijske jedinice i jedinice za podršku.

ULOGA NiP-a?

Kako je Žurnal već pisao, tužilac Sanjin Kulenović iznio je i određene detalje o širenju uticaja ove grupe na političkoj sceni u BiH, a što je identifikovano putem Sky komunikacije. U tu svrhu su članovi grupe stupili u kontakt sa pojedinim političkim funkcionerima na lokalnom nivou s ciljem poduzimanja planskih aktivnosti na „preuzimanju države“. U tom kontekstu, na ročištu je spomenut i predsjednik političke partije NiP, koji se ranije oglašavao u medijima i sve negirao. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...