PROŠIRENA LISTA KOSPONZORA REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI: Sada ih ima 28, pridružili se Hrvatska, Luksemburg, Poljska, Estonija...

Dodik i Vučić će biti na dodatnim mukama

  • Politika

  • 02. Maj 2024  

  • 0

Podsjetimo, prvobitno je glasanje o Rezoluciji trebalo da bude održano 2. maja, ali je pomjereno za kasnije kako bi se dalo vremena za dodatne sugestije i doradu. Maj svakako ostaje ključni mjesec za usvajanje

Lista kosponzora UN-ove Rezolucije o genocidu u Srebrenici je od početnih 17 ubrzo porasla na 24 kada su se pridružile Sjeverna Makedonija, Kanada, Austrija, Litvanija, Švedska, Velika Britanija i Vanuatu.

Jutros su se kao kosponzori Rezolucije pridružili Hrvatska, Luksemburg, Poljska i Estonija.

Novi kosponzori Rezolucije su se pridružili nakon što su dobili konačnu verziju teksta Rezolucije koja je jučer poslana predsjedavajućem Generalne skupštine UN-a i šefovima stalnih misija svih zemalja članica UN-a.

Finalni prijedlog Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici usaglašen je i predat predsjedniku Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija.

Inicijatori rezolucije su Njemačka i Ruanda, ali kako se saznaje, u kreiranju teksta su učestvovale i SAD, Albanija, Bosna i Hercegovina, Čile, Finska, Jordan, Novi Zeland, Turska i druge zemlje.

O Rezoluciji, čiji su formalni predlagači Njemačka i Ruanda a sponzori više od 20 drugih država među kojima su i najuticajnije zapadne zemlje poput SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije, trebalo se glasti 2. maja u sjedištu UN-a iza zatvorenih vrata, ali je glasanje pomjereno pa se sada očekuje da bi glasanje moglo biti sredinom mjeseca.

  • Nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, Finalni prijedlog Rezolucije "Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995", od strane "cross- regional core group", otišao prema predsjedniku Generalne skupštine UN-a i svim stalnim misijama u UN, saopćio je ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...