VUČIĆ NA RUBU NERVNOG SLOMA: "Britanci su POJAČALI SNAGU REZOLUCIJE sa tri nova amandmana!"

“Mi smo uputili pismo i Nijemcima i Ruandi sa našim primjedbama, molbama i zahtjevima. Nikakav odgovor nismo dobili”, objasnio je Vučić.

  • Regija

  • 02. Maj 2024  02. Maj 2024

  • 14

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da u predloženoj usaglašenoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici nema suštinskih izmjena, da su prihvaćena tri britanska amandmana, te da očekuje da glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bude najvjerovatnije 15. ili 16. maja.

“Ubačena su tri britanska amandmana koji su za jednu malu notu pojačali snagu rezolucije, jer Britanci su rekli da im nije dovoljno jaka, valjda nije dovoljno protiv Srba, pa su onda tražili da se nešto pojača”, rekao je Vučić za RTS.

On je istakao da oni nikakve konsultacije nisu obavili, već da su to učinili u krugu svojih kosponzor prijatelja.

“Mi smo uputili pismo i Nijemcima i Ruandi sa našim primjedbama, molbama i zahtjevima. Nikakav odgovor nismo dobili”, objasnio je Vučić.

On je naveo da su se rezoluciji kao kosponzori pridružili Estonija, Poljska, Luksemburg, Hrvatska i Bugarska.

“Prihvaćen je Peruov amandman da se kaže međunarodni sudovi, a ne samo Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, već da se računa i Međunarodni krivični sud u Haagu”, napomenuo je Vučić.

On je dodao da je jednoglasno odbijen prijedlog Irana da se u rezoluciji spomene i genocid u Gazi i da su, iz njemu nepoznatog razloga, odbili predložene izmjene australijske delegacije.

On je ocijenio da oni koji su pisali rezoluciju ne žele dijalog i ne žele da razgovaraju sa onima koji drugačije misle.

Njihov je plan, kako je rekao, da se o rezoluciji glasa između 13. i 17. maja, najvjerovatije 15. ili 16. i da se poklopi sa glasanjem o prijemu Prištine u Vijeću Evrope.

“Ali dobro, ja ću dati sve od sebe da stignem na sve strane”, rekao je Vučić.

On je ocijenio kako se Srbija nije obrukala, da je sve urađeno u “odvratnoj atmosferi” koju su kreirali i u regionu, Evropi i svijetu “protiv Srbije i srpskog naroda”.

“Ali, nisam siguran da će se oni koji su osmislili tu rezoluciju mnogo tome radovati kada budu vidjeli kako je raspoloženje ljudi i kako je raspoloženje zemalja”, naglasio je Vučić i dodao da će nastaviti da razgovara sa inostranim partnerima o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Usaglašenim tekstom rezolucije o Srebrenici 11. juli proglašava se Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine, koji će se obilježavati svake godine, saopšteno je ranije danas.

“Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i obrazovni sistem, razvijanjem odgovarajućih programa, u znak sjećanja, prema sprečavanju poricanja i iskrivljavanja pojave genocida u budućnosti”, navodi se u tekstu rezolucije, o kojem će se izjasniti Generalna skupština UN-a.

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...