KCUS OBJAVIO LISTE ČEKANJA: Ovo nije način da ih smanjimo, ali barem će pacijenti vidjeti da nema "štela" (FOTO)

"Dnevno se pošalje vise od 100 uzoraka na patohistološki nalaz", navodi Alen Pilav

  • Zdravlje

  • 17. Maj 2024  17. Maj 2024

  • 0

Povodom elektronskog naručivanja za preglede u Kantonu Sarajevo, te objavljene liste čekanja na zvaničnoj web stranici KCUS-a, v.d. generalnog direktora ove zdravstvene ustanove Alen Pilav istakao je da je u cilju što boljeg liječenja pacijenata, oformljen je novi sistem, ali da se time neće smanjiti liste čekanja.

"Pošto KCUS ima poprilične liste čekanja kao i svugdje u svijetu, želimo da svi pacijenti znaju tačno kolika je lista čekanja i kada će doći na red. Sada će pacijenti direktno na našoj stranici moći da pregledaju svaku našu kliniku i da vide gdje se tačno nalazi njihova uputnica i kolika je lista čekanja, uz poštovanje prava privatnosti", rekao je Pilav.

Dodaje da je jedan od najvećih problema duga lista čekanja na Klinici za radiologiju, gdje trenutno čeka preko osam hiljada pacijenata.

"Ovo nije način smanjivanja liste čekanja, nego da se pokaže transparentno da nema “štimanja” termina. Liste čekanja su stvarnost i one su takve kakve jesu. Radimo sve da smanjimo liste čekanja", istakao je Pilav.

U cilju smanjivanja liste čekanja, zdravstveni kadar je pristao da radi prekovremeno. Ali napominje da su svjesni da se neopravdano dugo čeka i na patohistološki nalaz, ali da je to globalni problem drustva.

"Dnevno se pošalje vise od 100 uzoraka na patohistološki nalaz", navodi Alen Pilav.

Dodaje i da se u proteklom periodu nije se vodilo računa o zadržavanju kadra.

"Pokušali smo problem sa patohistološkim nalazima prevazići na neki drugi način, stoga smo napravili dogovor sa Medicinskim fakultetom, te će oni preuzeti određeni dio kako bi se manje čekalo na patohistološki nalaz", objasnio je Pilav.

Na kraju, osvrnuo se i na trenutni problem sa nabavkom lijekova sa kojim se susreću i ostale zdravstvene ustanove, kao i na opremu koja jako dugo nije zanavljana.​

Sanko Pandur, vd direktora Discipline za nauku i nastavu, dodaje da su napravili analizu kretanja kadra za period 2024-2045. godina:

"U smislu koliko će nam ljudstva biti aktivno u svakom trenutku, koliko ljudi odlazi u penziju, koliko njih treba primiti na specijalizaciju, i koliko će ista trajati. Tako da u narednih pet godina u penziju odlazi 145 ljekara, ali o tome se trebalo misliti prije 7-8 godina. Današnji menadžment suočen je i sa tim problemom", rekao je Pandur i otkrio da će se intenzivno raditi na saradnji sa Medicinskim fakultetom, te sa inostranstvom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...