IZREČENA KAZNA: Čovjek koji je čekićem napao supruga Nancy Pelosi osuđen na...

DePape je tokom svjedočenja na suđenju priznao da je provalio u Pelosinu kuću u San Franciscu 28. oktobra 2022. godine.

  • Svijet

  • 17. Maj 2024  

  • 0

Čovjek koji je osuđen za provalu u dom američke zastupnice Nancy Pelosi i čekićem napao njenog supruga osuđen je na 30 godina zatvora.

Sutkinja Jacqueline Scott Corley u petak je izrekla kaznu Davidu DePapeu (44), kojeg je porota u novembru prošle godine proglasila krivim za pokušaj otmice savezne zvaničnice i napad na člana njene bliže porodice.

Tužioci su tražili kaznu od 40 godina zatvora.

DePape je tokom svjedočenja na suđenju priznao da je provalio u Pelosinu kuću u San Franciscu 28. oktobra 2022. s namjerom da tadašnju predsjedavajuću Zastupničkog doma Kongresa SAD-a drži kao taoca i da joj “slomi čašice koljena” ako mu bude lagala.

Također je priznao da je izudarao njenog supruga Paula Pelosija čekićem nakon što se pojavila policija, rekavši da se njegov plan da okonča ono što je smatrao korupcijom u vladi izjalovio.

Snimak napada na Paula Pelosija također je objavljen prošlog januara nakon peticije novinskih agencija da se objavi video.

Paul Pelosi je u napadu zadobio dvije rane na glavi, uključujući i frakturu lubanje. Ozlijeđene su mu i desna ruka i šaka.

"Čin bez presedana u historiji zemlje"

U petak je sutkinja koja je DePapeu izrekla kaznu, Corley, rekla da je uzela u obzir činjenicu da je provalio u dom javnog dužnosnika, što je čin bez presedana u historiji zemlje, prenosi Al Jazeera.

“On je otišao u dom, to je potpuno, potpuno bez presedana”, rekla je.

DePape je dobio 20 godina za jednu tačku i 30 godina za drugu tačku optužnice.

Kazne će teći istovremeno, a uračunato mu je i 18 mjeseci koliko je u pritvoru.

Paul Pelosi svjedočio je na suđenju, prisjećajući se kako ga je probudio krupni muškarac koji je upao u spavaću sobu i upitao: “Gdje je Nancy?”

Rekao je da je DePape, kada je odgovorio da mu je supruga u Washingtonu, rekao da će ga vezati dok je čekaju.

“Bio je to ogroman šok, vidjeti da je neko provalio u kuću, a gledajući njega, čekić i vezice, shvatio sam da sam u ozbiljnoj opasnosti, pa sam pokušao ostati što je moguće smireniji“, rekao je porotnicima.

U posebnom pismu, Pelosi, demokratkinja koja je bila prva žena izabrana za predsjedavajuću Zastupničkog doma, pozvala je sudije da izreknu “vrlo dugu” kaznu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...