LEZI, HLJEBE, DA TE JEDEM: Nijemci traže kandidate koji će samo ležati i zaraditi 18 hiljada eura

Kandidati koji budu izdržali dvomjesečni program, dobit će pozamašnu nadoknadu u iznosu od 18.000 eura.

  • Evropa

  • 06. Maj 2024  

  • 1

Njemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode u saradnji sa američkom Nacionalnom svemirskom agencijom.

Kandidati koji budu izdržali dvomjesečni program, dobit će pozamašnu nadoknadu u iznosu od 18.000 eura.

Istraživanje koje će početi na jesen ove godine podrazumijeva angažman u trajanju od ukupno 88 dana, od čega šezdeset u krevetu, a ostali u naknadnim praćenjima stanja organizma i sprovodi se u laboratoriji u Kelnu.

Vrijedi napomenuti i da ispitanici moraju ležati u posebnom položaju.

  

“Krevet mora da bude nagnut pod uglom od šest stepeni i to tako da je glava niže od stopala”, objasnio je Edvin Mulder, načelnik odjeljenja za Vazduhoplovnu medicinu njemačkog centra, prenosi Euronews.

Sve se radi ležeći

Dugi periodi provedeni u svemiru mogu da utiču na senzornu percepciju i motoričke reakcije kod ljudi, a nova studija trebalo bi da ispita te efekte, kako oni ne bi ugrožavali buduće misije, objašnjavaju stručnjaci.

Zato Njemački centar za avijaciju traži osobe starosti između 24 i 55 godina visine između 1,53 i 1,90 m sa indeksom tjelesne mase između 18 i 30. Učesnici bi trebalo da budu dobrog zdravlja, nepušači i da “dobro vladaju njemačkim jezikom”.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...