SUTRA JE ŠTRAJK UPOZORENJA: "Tolika razlika pravi probleme jer doktori specijalisti odlaze u bogatije kantone zbog čega se..."

Iako je Vlada Federacije na sjednici održanoj prije dva mjeseca donijela odluku o početku pregovora sa Savezom strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije, kojim bi se postiglo donošenje kolektivnog ugovora, još nema ni naznake o početku ovih pregovora.

  • Društvo

  • 06. Maj 2024  06. Maj 2024

  • 0

Danas je za Hayat TV govorio Admir Suljić, zamjenik predsjednika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji će sutra organizovati polusatni štrajk upozorenja. 

"Mi želimo da osiguramo da doktori i stomatolozi imaju svugdje iste uvjete, ali nemamo razumijevanje Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva, zbog čega smo uputili i tužbu zbog diskriminacije, a sutra u 8:30 sati počinje štrajk upozorenja. Dosad smo nekoliko puta tražili pa čak i imali susrete i s premijerom i s resornim ministrom, ali ništa od toga nije urodilo plodom", ističe Suljić.

Potvrdio je da razlika u primanjima među doktorima za isti posao u zavisnosti od kantona do kantona iznosi i do pedeset posto.

"Tolika razlika pravi probleme jer doktori specijalisti odlaze u bogatije kantone zbog čega se stanovništvu uskraćuje pravo na dobru profesionalnu uslugu i njegu. Ljekar u Posavskom kantonu ima 50 posto manja primanja od ljekara u Sarajevskom i mi to želimo da promijenimo. Odlazak svakog ljekara je vrlo ozbiljan problem jer su potrebne godine obrazovanja i prakse da stvorite dobrog doktora", naglašava Suljić.

"Sve je do politike i nadležnog ministarstva zdravstva", napomenuo je Suljić, potvrđujući da je ključni zahtjev Sindikata da se za "istu stručnu spremu i isti posao ima isti koeficijent neovisno o lokaciji gdje radite.“

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...