DJEVOJKA ZAMALO IZBJEGLA SMRT: Uzela je lijek protiv bolova koji većina ljudi svakodnevno koristi (FOTO)

Kad sam se probudila, vidjela sam da mi je cijelo tijelo u zavojima, vid mi je bio zamagljen, imala sam cjevčicu u grlu - ispričala je

  • Zdravlje

  • 08. Maj 2024  

  • 0

Brazilka iz Papanduve završila je u 17-dnevnoj komi nakon što je popila ibuprofen. Jaqueline Gmack (31) uzela je tabletu za koju nije potreban recept kako bi ublažila menstrualne bolove, a potom u roku od 48 sati završila u bolnici. Osjetila je blagi svrbež u oku i krvave mjehuriće u ustima te se stanje rapidno pogoršavalo, piše Daily Mail.

image   Jam Press/Jam Press/Profimedia/Jam Press/jam Press/profimedia

Ustanovljeno je kako boluje od Stevens-Johnsonovog sindroma (SJS) zbog čega su je liječnici stavili u induciranu komu. Rijetko stanje koje se javlja na okidač, u ovom slučaju na lijek, uzrokuje pretjeranu reakciju imunološkog sustava koji napada zdravu kožu, sluznicu, oči i genitalije.

Čak i danas, vid pacijentice vraćen je na samo 40 posto onoga što je bio unatoč više od deset operacija kojima je Gmack bila podvrgnuta.

image   Jam Press/Jam Press/Profimedia/Jam Press/jam Press/profimediaimage   Jam Press/Jam Press/Profimedia/Jam Press/jam Press/profimedia

- Bilo je kao da sam gorjela iznutra prema van. Nisam znala što se događa. Kad sam se probudila, vidjela sam da mi je cijelo tijelo u zavojima, vid mi je bio zamagljen, imala sam cjevčicu u grlu, no nisam osjećala nikakve bolove, rekla je Gmack.

Do tog kobnog dana nije imala reakcije na ibuprofen niti veće zdravstvene probleme. SJS često počinje simptomima sličnim gripi, prati ga crveni ili ljubičasti osip na koži koji se širi i stvara mjehuriće. Mjehurići se pojavljuju i na sluznicama, reproduktivnim organima i očnim jabučicama.image   Jam Press/Jam Press/Profimedia/Jam Press/jam Press/profimedia

Bez liječenja, stanje može biti opasno po život, a studije su pokazale da je jedan od deset slučajeva smrtonosan. Ipak, šansa da organizam reagira na ibuprofen je tek jedan naprema milijun.

Bolničko liječenje uglavnom uključuje primanje infuzije, kreme i obloge za hidrataciju kože, jake lijekove protiv bolova za ublažavanje nelagode te lijekove za kontrolu upale i sprječavanje infekcije.

image   Jam Press/Jam Press/Profimedia/Jam Press/jam Press/profimedia

- Liječnici su mi rekli da je čudo što sam preživjela. Obitelj mi nije dala da se pogledam u ogledalu nekoliko dana, kad sam se konačno pogledala, vidjela sam nekoga koga nisam prepoznala, tvrdi Gmack.

image  Jam Press/Jam Press/Profimedia/Jam Press/jam Press/profimedia

Kako bi spasila vid, krenula je na liječenje kod oftalmologa. Odradila je 24 operacije koje su uključivale transplantaciju rožnice, transplantaciju matičnih stanica i amnionske membrane. Iako je od događaja prošlo više od desetljeća, Gmack svaka dva tjedna mora odlaziti na pregled vida.

- Najteža prepreka koju sam trebala savladati je da više nikad neću vidjeti kao prije. Voljela bih pronaći lijek da ponovno progledam, rekla je Gmack koja ima tek 40 posto vida u odnosu na ranije stanje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...