BEZ BRAŠNA I TJESTENINE: Recept za bogate i sočne lazanje od tikvica; Priprema je jednaka...

Ispecite lazanje s bolonjezom i gomilom sira čije slojeve umjesto tjestenine razdvajaju tikvice... I oduševite se.

  • Gastro

  • 14. Maj 2024  14. Maj 2024

  • 0

Da, lazanje od tikvica, ne s tikvicama, jer u ovome jelu nema grama tjestenine ili brašna. Tikvice su jedino što razdvaja ukusne slojeve bolonjeza i sira.

Priprema je jednaka pripremi klasičnih lazanja, jedino što ćete morati narezati i na brzinu prepržiti tikvice. Ako ih narezane posolite i ostavite da puste višak tekućine pa ih iscijedite, nema straha da će zadržati previše tekućine i biti bljutave.

Listovi lazanja od tjestenine neće vam nedostajati - i okus i tekstura toliko su savršeni da bi vam ovakve lazanje vrlo brzo mogle postati "normalne". Vjerujte nam i - probajte odmah, piše Punkufer.hr.

Da složite lazanje od tikvica trebat će vam oko sat i po, s time da pola toga vremena odrađuje rerna, a ne vi. Količina sastojaka iz recepta dovoljna je za 12 porcija. 

Sastojci za lazanje od tikvica:

4-5 srednjih do velikih tikvica, narezanih po dužini na tanke kriške

2 kašike maslinovog ulja, podijeljeno

3 1/2 čajne kašike soli, podijeljeno

1 čajna kašika svježe mljevenog crnog bibera

680 gr mljevene junetine

1 veliki žuti luk, nasjeckan

3 čehna bijelog luka, protisnuta

700 ml umaka od paradajza (može i kupovni)

1/2 vezice peršuna, nasjeckanog, podijeljeno

1 čajna kašika bosiljka, nasjeckanog, podijeljeno

460 gr narendanog mozzarella sira, podijeljeno

425 gr ricotta sira

90 gr parmezana, narendanog

1 veliko jaje

Priprema lazanja od tikvica:

1. Narežite tikvice tanke ploške po dužini, posolite s dvije žličice soli i ostavite da puste tekućinu. Iscijedite.

2. Zagrijte tavu na jakoj vatri.

3. Premažite tikvice s obje strane maslinovim uljem i začinite s 1/2 čajne kašike bibera. Pecite sa svake srane dok ne omekšaju i ne počnu se "primati" za tavu.

4. Zagrijte rernu na 190 stepeni.

5. Zagrijte 1 kašiku maslinovog ulja u dubljem loncu na srednje jakoj vatri i dodajte mljevenu junetinu. Dinstajte meso, stalno ga lomeći kuhačom, oko 5 minuta. Iscijedite sve osim 2 kašike masti.

6. Dodajte nasjeckani luk i dinstajte još 5 minuta, a zatim dodajte bijeli luk i dinstajte još minutu. Ulijte umak od paradajza i pola bosiljka i peršuna. Začinite jednom čajnom kašikom soli i pola čajne kašike bibera. Pustite da zavrije, a onda poklopite i kuhajte 10 minuta uz povremeno miješanje. Dodatno začinite po ukusu pa sklonite s vatre i ostavite sa strane.

7. U zdjeli pomiješajte četvrtinu mozzarelle, ricotta sir, parmezan, 1 jaje, ostatak bosiljka i peršuna i 1/2 čajne kašike soli. Dobro promiješajte.

8. Na dno vatrostalne posude ili lima za pečenje dimenzija 23x33 centimetra rasporedite otprilike pola šoljice mesnog fila.

9. Prekrijte slojem tikvica, izlijte trećinu mesnog nadjeva, posipajte četvrtinom mozzarelle i prelijte filom od sira. Ponovite u tri sloja - tikvice, mesni fil, mozzarella pa fil od sira.

10. Zabodite desetak čačkalica u lazanje, prekrijte alu-folijom i pecite 40 do 45 minuta.

11. Sklonite foliju i zapecite lazanje, još 3-4 minute.

12. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoje 15 minuta pa narežite i poslužite. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...