MACRON ĆE TRAŽITI DA SE PROGLASI VANREDNA SITUACIJA: Francuska je sličnu mjeru na svojoj...

(...) prekomorskoj teritoriji preduzela 1985. godine tokom nasilnih sukoba između vlasti i pokreta za nezavisnost.

  • Svijet

  • 15. Maj 2024  15. Maj 2024

  • 0

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražiće danas na sastanku administracije proglašenje vanredne situacije u Novoj Kaledoniji, gdje su tri osobe poginule tokom drugog dana nemira, saopšteno je iz kabineta predsjednika Francuske.

Mirni protesti zbog nacrta zakona o proširenju izbornog tijela prerasli su u nemire u Nuaemi, a demonstranti, uključujući veliki broj maloljetnika, krenuli su da pljačkaju i podmeću požare u prodavnice, benzinske stanice, apoteke i auto-centre.

Francuska je sličnu mjeru na svojoj prekomorskoj teritoriji preduzela 1985. godine tokom nasilnih sukoba između vlasti i pokreta za nezavisnost, prenosi Srna.

Iz kancelarije predsjednika Nove Kaledonije Luja Mapua saopšteno je da su poginula tri pripadnika domorodačkog naroda Kanak.

Poslanici u francuskom parlamentu odobrili su nacrt zakona prema kojem se omogućava državljanima Francuske sa desetogodišnjim prebivalištem u Novoj Kaledoniji da glasaju na lokalnim izborima.

Pojedini lokalni lideri smatraju da će time biti umanjeno pravo glasa naroda Kanak.

Francuska Vlada navodi da su promjene u izbornim pravilima neophodne kako bi izbori bili demokratski na toj prekomorskoj teritoriji u Pacifiku. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...