AKCIJA SPAŠAVANJA IRANSKOG PREDSJEDNIKA: Oglasio se ministar unutrašnjih poslova, poznato šta je sa Raisijem?

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi oglasio se na svom Twitter nalogu i napisao da spasilačke ekipe još uvijek nisu stigle do mjesta incidenta u planinama - gde se desila nezgoda sa helikopterom u kojem je bio iranski predsednik.

  • Svijet

  • 19. Maj 2024  19. Maj 2024

  • 1

Kako javljaju svjetske agencije došlo je do problema prilikom slijetanja helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik.

Prvi izvještaji govore da je helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi grubo prizemljio, objavila je državna televizija dodajući da su na mjesto incidenta upućene hitne službe te da je akcija spašavanja u toku. Državna agencija na engleskom jeziku objavila je da se dogodila nesreća.

Na teren je upućeno 16 spasilačkih timova i bespilotne letjelice, no zbog neprohodnosti terena, planinskih i šumskih uslova, kao i nepovoljnih vremenskih uslova, posebno guste magle, akcija potrage i spašavanja će potrajati, javlja agencijaa Mehr. 

Spasioci su pokušavali doći do mjesta nesreće, javila je državna TV, ali su ih ometali loši vremenski uvjeti. Agencija IRNA je područje u koje su spasioci pokušavali doći nazvala šumom, piše AP. IRNA dodaje kako tamo pada jaka kiša, ima magle i puše vjetar.

Prema prvim izvještajma, neki od predsjednikovih suputnika u helikopteru uspjeli su stupiti u kontakt sa središnjim vlastima, pišu iranski mediji dodajući kako ova informacija budi nadu da nema poginulih u incidentu s helikopterom.

Predsjednikov konvoj činila su tri helikoptera. Dok su dva od njih, s raznim ministrima i dužnosnicima, uspješno stigla do odredišta, helikopter koji je prevozio predsjednika Raisija imao je problema prilikom slijetanja.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi oglasio se na svom Twitter nalogu i napisao da spasilačke ekipe još uvijek nisu stigle do mjesta incidenta u planinama - gde se desila nezgoda sa helikopterom u kojem je bio iranski predsednik.

Također, on je istakao da je u pitanju prinudno slijetanje zbog teških vremenskih uslova - magle.

Na internetu su se pojavili navodni svedoci koji su zaista vidjeli da je došlo do incidenta.

Helikopter u kojem je bio iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) grubo se prizemljio, objavila je u nedjelju državna televizija dodajući da je na mesto incidenta upućeno čak 16 spasilačkih timova.

Iranski mediji prenose kontradiktorne informacije o tom događaju za koji još nema službene potvrde.

Raisi je putovao u iransku pokrajinu Istočni Azerbajdžan. Državna televizija objavila je da se incident dogodio u blizini granice Jolfe, oko 600 kilometara severozapadno od Teherana. Spasioci su pokušavali doći do mjesta nesreće, ali su ih ometali loši vremenski uslovi - jaka kiša i vjetar.

Podsetimo, postoje informacije da helikopter navodno nije bio na radaru čak sat vremena.

Iranska agencija Mehr javlja da je iranski predsjednik nastavio put cestom.

(Telegraf/Index)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...