PODUZETNIK IZ LIVNA NA UDARU HRVATSKIH MEDIJA: "Otpada pozlata s mita o geniju Mate Rimca!"

Stidljivo osporavanje “genjalnog poduzetnika iz Livna” počelo je još 2021. godine, kada je objavljena vijest o golemom gubitku njegovih kompanija koje su dobili masivnu podršku iz evropskih fondova, u iznosu od oko 180 miliona eura.

  • Regija

  • 19. Maj 2024  

  • 1

Najveći hrvatski inovator nakon Nikole Tesle, maneken domovinske tehnološke kreativnosti i projicirani poduzetnik 22. stoljeća - Mate Rimac - bilježi nekim čudom neuspjeh za neuspjehom, ironično piše Slobodna Dalmacija, koja kritički analizira poslovanje firmi u vlasništvu livanjskog poduzetnika, koje već drugu godinu zaredom bilježe poslovni gubitak.

"Tko bi se tome samo nadao od tako perspektivnog genija i većeg nacionalnog biznismena od slavne HDZ-ove pretvorbeno-investitorske ergele? Nije vrag da je misterij njegova dosadašnjeg probitka uglavnom počivao na pomno fabriciranome supportu sustava te agresivnome medijskom i političkom marketingu?", piše Slobodna Dalmacija. 

Dan kasnije, zagrebački Jutarnji list piše zašto su Livnjaci ustali protiv investicije Mate Rimca u rodnom Livnu.

Jutarnji list piše da je Matin otac Ivan jedan od 25 partnera koji je na 1,5 miliona kvadrata s Bulićem, Dalićem i drugima trebao graditi adrenalinski park u Livnu. Jutarnji list podsjeća da je Općinski sud u Požegi u januaru ove godine osudio Ivana Rimca (62) na tri godine zatvora zbog izvlačenja novca iz Slavonije DI, kompanije iz Slavonskog Broda koja se bavila preradom drva.

Rimac je proglašen krivim jer je na poziciji zamjenika predsjednika Nadzornog odbora kompanije Slavonija DI 2002. više puta dogovorio poslove kojima je ta kompanija izgubila novac, koji je zatim prebačen u kompaniju Rim i Zov. Radi se o kompaniji koju je Rimac osnovao sa sad pokojnim Jerkom Zovakom. Vlasništvo su dijelili po pola, a kako je sam Rimac rekao na sudu u Požegi, spojio ih je bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Stidljivo osporavanje “genjalnog poduzetnika iz Livna” počelo je još 2021. godine, kada je objavljena vijest o golemom gubitku njegovih kompanija koje su dobili masivnu podršku iz evropskih fondova, u iznosu od oko 180 miliona eura.

No, pravi talas žustrih napada krenuo je početkom maja ove godine, kada je otkriveno da su sve kompanija Mate Rimca potonule u gubitak, i to drugu godinu zaredom. 

Rimac Group, krovna kompanija poslovnog sistema na čijem čelu je Mate Rimac, ostvarila je prošle godine prihode od 9,6 miliona eura te je završila u gubitku od oko 12 miliona eura, piše Forbes Hrvatska.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...