IZRAEL OGORČEN PRIZNANJEM PALESTINE: Povlači ambasadore iz Irske i Norveške a vjerovatno i Španije

Ranije jutros, norveški premijer Jonas Gahr Store rekao je da “ne može biti mira na Bliskom istoku ako nema priznanja”.

  • Svijet

  • 22. Maj 2024  

  • 1

Izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz naredio je izraelskim ambasadorma u Irskoj i Norveškoj da se odmah vrate u Izrael, jer su obje zemlje danas službeno priznale palestinsku državu.

Rekao je da bi priznanje moglo spriječiti napore da se vrate izraelski taoci koji se drže u Gazi i čini prekid vatre manje vjerovatnim “nagrađivanjem džihadista Hamasa i Irana”.

Također je zaprijetio opozivom izraelskog ambasadora u Španiji ako ta zemlja zauzme sličan stav.

Ranije jutros, norveški premijer Jonas Gahr Store rekao je da “ne može biti mira na Bliskom istoku ako nema priznanja”.

Nekoliko zemalja Evropske unije proteklih sedmica dalo je do znanja da planiraju priznati Palestinu, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir u regiji.

Norveška, koja nije članica Evropske unije, ali odražava njezine poteze, gorljivo je zagovarala dvodržavno rješenje između Izraela i Palestinaca.

“Palestina ima temeljno pravo na neovisnu državu”, rekao je Gahr Store na konferenciji za novinare.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...