CIJELI NIZ TEŠKIH OPTUŽBI: Potvrđena optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kao i ugrožavanja sigurnosti, potvrđeno je za Detektor iz Državnog tužilaštva.

  • Vijesti

  • 22. Maj 2024  

  • 0

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kao i ugrožavanja sigurnosti, potvrđeno je za Detektor iz Državnog tužilaštva.

U optužnici, u koju su novinari Detektora imali uvid, navodi se kako je Mulahusić od 2021. do 2023. godine kontinuirano putem svojih profila na društvenim mrežama objavljivao sadržaje prema osobama koje je medijski obrađivao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše s namjerom da kod njih i članova njihovih porodica izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, pa je tokom navedenog perioda javno pozivao na otpuštanje s radnih mjesta u institucijama BiH osoba srpske i hrvatske nacionalnosti.

Mulahusić je, kako se dalje navodi u optužnici, djelujući na ovaj način prema Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu s njihovim radikalnim shvatanjima, vrijeđao po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike da ih kazne, što su i učinili na način da su na njegovim javnim objavama ostavljali komentare izrazito prijetećeg i uvredljivog sadržaja.

U optužnici se navodi kako je Mulahusić ove radnje počinio u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u BiH, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost, te na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...